Ευρωκοινοβούλιο Τουρκία

Ψήφισμα-“χαστούκι” κατά της Τουρκίας ενέκρινε απόψε το Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας ευθέως από την Ευρωπαϊκή Ενωση την διακοπή των ενταξιακών διαπαραγματεύσεων με την Αγκυρα.

To συνολικό καταδικαστικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές.

Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

“Η κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώθηκε”

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική» της Τουρκίας.

Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, “ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις”.

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται “καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».

Το σκληρό μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου είχε προαναγγείλει από την Δευτέρα ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνοντας  ότι «η εμπιστοσύνη χάνεται όλο και περισσότερο» και λέγοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτήματος για οριστική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ.

Το ψήφισμα αφορά την έκθεση της Κομισιόν για τα πεπραγμένα της Τουρκίας, το 2019-2020, σχετικά με την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr