Γνωστά πρόσωπα από την κυβέρνηση, στελέχη της κεντροαριστεράς, αλλά και ονόματα συνδεδεμένα με το παρελθόν της ΝΔ: περίπου αυτή η εικόνα προκύπτει από την παρουσίαση των νέων υποψηφίων με το κυβερνών κόμμα που θα ζητήσουν «σταυρό» στις 21 Μαΐου.

Τα «βαριά ονόματα»

Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο που δημοσιοποίησε η ΝΔ ξεχωρίζουν δύο ονόματα κεντρώων υπουργών (πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ) που σαφώς και έβαλαν τη σφραγίδα τους στη διάρκεια της τετραετίας που κλείνει: αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας) και του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Πιερρακάκη (υποψήφιος στην Α’ Αθήνας).

Οι… κεντροαριστεροί

Από την κεντροαριστερά και σε κεντροαριστερούς ψηφοφόρους φαίνεται ότι απευθύνονται και οι υποψηφιότητες στην Α’ Αθηνών της αντιδημάρχου Αθηναίων, Άννας Ροκοφύλλου, κόρης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκοφύλλου, της Ελευθερίας Φτακλάκη στα Δωδεκάνησα και του Αποστολου Σπυρόπουλου, γιου του αείμνηστου Ροβέρτου Σπυρόπουλου, στην Αρκαδία, καθώς και της υποψήφιας το 2012 με το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, Χαρίκλειας Ντερμανάκη, και της γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Γωγώς Μηλάκη στη Ηράκλειο.

Οι… παραδοσιακοί

Από την άλλη, στα ψηφοδέλτια βρίσκουμε και ονόματα με «ειδικό βάρος» για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς στο Νότιο Τομέα Αθηνών υποψήφιες θα είναι η Ντόρα Πάλλη (κόρη της Φάνης Πάλλη Πετραλιά) και η Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του Νίκου Γκελεστάθη), στο Ηράκλειο θα είναι υποψήφιος ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του Μανώλη Κεφαλογιάννη, στα Χανιά ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, καθώς και η σύζυγος του Μανούσου Βολουδάκη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, Σέβη Αμανατίδου- Βολουδάκη, ενώ στα Τρίκαλα υποψήφιος θα ο Μικέλης Χατζηγάκης, γιος του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη.

Πού στοχεύει ο Μητσοτάκης

Από τα στοιχεία για τους νέους υποψηφίους καθίσταται σαφές ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο σχετικά με το πού θα απευθυνθεί το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να πετύχει τον εκπεφρασμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Το 50% των υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα, τόσο ηλικιακά όσο και στην εμπλοκή τους με την πολιτική, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, αλλά και την απεύθυνση σε νεώτερες ηλικίες. Τα προερχόμενα από την κεντροαριστερά πρόσωπα δημιουργούν «ανάχωμα» σε ψηφοφόρους που ενδεχομένως έχουν… τάσης φυγής προς το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, τα «παραδοσιακά» για τη ΝΔ ονόματα που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια δίνουν τον τόνο της συνέχειας της παράταξής και προφανώς απευθύνονται σε ψηφοφόρους με στενότερη σχέση με το κόμμα, ενώ με τις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτά σε ποσοστό 42% δίνεται έμφαση στην προσπάθεια του κόμματος για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική. Στην ουσία, ο Κ. Μητσοτάκης με τις υποψηφιότητες αυτές κάνει πράξη τη δέσμευσή του για ένα κόμμα πιο ανοιχτό απ’ ό,τι στο παρελθόν και πιο ισχυρό στους δεσμούς του με τη σύγχρονη κοινωνία.

Δείτε εδώ τον πίνακα των υποψηφίων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr