Βορίδη ψήφος αποδήμων

Εκτεθειμένος και εγκλωβισμένος, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, μετά την νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για την κατάργηση των περιορισμών ένταξης των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.

Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα: “Αδικοι οι περιορισμοί, θα τους καταργήσουμε”

Το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρας Τζάκρη.

Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η κ. Τζάκρη έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς», τονίζοντας ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει, Και τούτο παρ’ ότι  κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων πριν ενάμιση χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτοστατήσει στην επιβολή περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Η ρελάνς Βορίδη και η πρόταση νόμου της κυβέρνησης

Πατώντας πάνω  σε αυτή την αντίφαση, ο Μάκης Βορίδης και στην συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, θα κατατεθεί  άμεσα  τροπολογία για άρση των περιορισμών. Και αμφότεροι, πέταξαν το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας την να υπερψηφίσει την τροπολογία, με βάση και τις δηλώσεις που έκανε ο Θεοδώρα Τζάκρη.

Σημειώνεται ότι για να περάσει η τροπολογία χρειάζονται 200 ψήφοι στη Βουλή, άρα και οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ψηφοφθηρία

Κατόπιν αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε εγκλωβισμένος, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για “πυροτέχνημα” του υπουργού Εσωτερικών απορρίπτοντας το προτεινόμενο νομοσχέδιο και, αναζητώντας διέξοδο, ανακοίνωσε ότι καταθέτει δική του τροπολογία, η οποία στην πραγματικότητα δεν καταργεί κανέναν περιορισμό.

Απλώς επαναφέρει την γνωστή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε περάσει ούτε το 2019, για την εκλογή 4 ή 5 αντιπροσώπων της ομογένειας ως βουλευτών Επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς οι ψήφοι της εκλογής αυτής να προσμετρώνται σε κανένα κόμμα στο τελικό αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει απλώς πως η συνέντευξη Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα δεν ήταν παρά μια απόπειρα ψηφοθηρίας μεταξύ των ομογενών και πως στην πραγματικότητα ουδεμία πρόθεση άρσης των περιορισμών υπάρχει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, δήλωσε θετικό απέναντι στη νέα ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση.

Πηγή: economico.gr