Τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, παρά τη νέα κρίση που προκαλεί πανευρωπαϊκά -αν όχι παγκόσμια- η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο ελβετικός επενδυτικός κολοσσός UBS.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, η ελληνική οικονομία, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος τον οδήγησε σε «ταπείνωση» των προβλέψεών του για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρός, μετά το περσινό 8,3% και εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,5%, ενώ για το 2023 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7%.

Οι τέσσερις κρίσιμοι παράγοντες

Η UBS στηρίζει τις εξαιρετικά θετικές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία σε τέσσερις βασικούς παράγοντες:

  • Ισχυρό στατιστικό carry over (1,6 ποσοστιαίες μονάδες) από το 2021
  • Ταχύτερη έναρξη της τουριστικής σεζόν
  • Προκαταρκτική έγκριση από την Κομισιόν της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (με τα διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια για την Ελλάδα φέτος να ανέρχονται συνολικά στα 16 δισ. ευρώ).
  • Αυξημένες αποταμιεύσεις από τα ελληνικά νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2020 -2021.

Η UBS δίνει εύσημα στην Ελλάδα και στο δημοσιονομικό πεδίο, επικαλούμενη το πρωτογενές πλεόνασμα των 847 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου (1,1 δισ. ευρώ καλύτερα του στόχου), αλλά και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ (απομένει 1,9 δισ. ευρώ).

Υποβάθμιση των προβλέψεων για ε/ζ

Από την άλλη, πάντως, η UBS αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2022, προσδιορίζοντάς την στο 2,9% από 4,2% (και έναντι consensus για 3,3%). Βλέπει πιο αδύναμη κατανάλωση από τα νοικοκυριά και πάγιες επενδύσεις από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυξημένες κρατικές δαπάνες. Για το 2023 υποβαθμίζει μόλις κατά 0,1 μονάδα την εκτίμησή της, στο 2,2%.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές, αλλά οι προμήθειες από τη Ρωσία δεν θα περιοριστούν σημαντικά. Ωστόσο η UBS εξετάζει και δύο δυσμενή σενάρια. Στο πρώτο με τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι η ανάπτυξη φέτος θα επιβραδυνθεί στο 2,2%.

Το ακραίο σενάριο

Στο δεύτερο, πιο ακραίο σενάριο, κατά το οποίο θα έχουμε μείωση των προμηθειών της Ρωσίας κατά 50% και εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 180 δολάρια το βαρέλι, η Ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση έως και το τρίτο τρίμηνο, ενώ συνολικά το 2022 θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,4%.

Για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η UBS υποβαθμίζει την ανάπτυξη κατά 2 μονάδες στο 2,3%. Για τη Γαλλία βλέπει ανάπτυξη 3,2% φέτος και 1,8% το 2023. Όσον αφορά στις οικονομίες του Νότου η πρόβλεψη για την Ιταλία υποβαθμίζεται κατά 0,9 μονάδα στο 3,3% φέτος και μένει αμετάβλητη στο 1,9% για το 2023. Το ισπανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί 5,3% φέτος και 3,4% το 2023, ενώ για την Πορτογαλία αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 5,8% φέτος και 3,1% την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr