Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.συγκεντρώνοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1,350 δισ. ευρώ στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι “η εξέλιξη αυτή συνιστά άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην ασκούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική”. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι  -όπως επεσήμανε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός- η  τιμή της μετοχής είναι σήμερα στα 9 ευρώ από 1 ευρώ που ήταν στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Δ.Ε.Η. βρίσκονταν στα όρια της χρεοκοπίας.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών  συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4 δισ. ευρώ από πλήθος μεγάλων διεθνών επενδυτών.

  • Το 90% των επενδυτών είναι από επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική.
  • Το 87% των επενδυτών προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα.
  • Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι
  • το 80% είναι νέοι επενδυτές.
  • Στη λίστα των νέων μετόχων της Δ.Ε.Η. περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο, συμμετείχε στην αύξηση και θα κρατήσει το 34% διασφαλίζοντας ότι θα είναι ο βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Δ.Ε.Η. θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη Δ.Ε.Η. ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η Δ.Ε.Η. ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr