«Σκωτσέζικο ντουζ» υφίσταται το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, όσον αφορά στο αίτημα ένταξης της χώρας στη συμμαχία, αίτημα το οποίο το ΝΑΤΟ βλέπει με συμπάθεια, αλλά τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν δείχνει έτοιμο να εξετάσει.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η ειρήνη, προκειμένου να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη. Και δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει πάγωμα της διένεξης και αποδοχή μιας συμφωνίας υπαγορευμένης από τη Ρωσία», ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους (11-12 Ιουλίου) δεν θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Βίλνιους «δεν συζητούμε μια επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία. Αυτό που συζητούμε είναι πώς θα φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διαβουλεύσεις σε εξέλιξη και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο»

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές», όπως έδειξε η Συμμαχία με την πρόσκληση προς την Φινλανδία και τη Σουηδία. Ισχύει επίσης «αυτό που είπαμε ήδη το 2008, ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο Νορβηγός πολιτικός και σημείωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Ρωσίας, αλλά των συμμάχων να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και η Ρωσία δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Τόσο ο κ. Στόλτενμπεργκ όσο και ο κ. Σολτς τόνισαν ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, αλλά επισήμαναν εμφατικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο». Ο καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να κρατήσει ακόμη για καιρό. «Προετοιμαζόμαστε για αυτό και προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας σε αυτή την υπόθεση. Θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε.

Επιφυλάξεις

Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει η έναρξη ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στη συμμαχία όσο βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος στη χώρα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως εμπλοκή της στη σύρραξη με ενδεχομένως ολέθρια αποτελέσματα συνολικά για την παγκόσμια ειρήνη. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει σε άμεση εμπλοκή της συμμαχίας στον πόλεμο.

Από την άλλη, υπάρχουν και -κυρίως, αλλά όχι μόνο, δυτικοευρωπαϊκές- χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το τι θα σημαίνει για τη συμμαχία ακόμα και μια μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας σε αυτή, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει νατοϊκούς πυραύλους σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «πίσω αυλή της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr