Κατά 4,6 δισ. Ευρώ περιορίστηκε αξιόλογα το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδος στο εννεάμηνο 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, για να υποχωρήσει στα 7,3 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), η ευπρόσδεκτη αυτή εξέλιξη οφείλεται ταυτόχρονα στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά και στην βελτίωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Στο εφετινό εννεάμηνο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,2% σε σύγκριση με το εννεάμηνο 2022.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ταξειδιωτικές εισπράξεις στους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 17,9 δισ. Ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο τόσο του εννεαμήνου 2022 (15,5 δισ. Ευρώ), όσο και σε σύγκριση με το εννεάμηνο της τελευταίας προ-πανδημικής χρονιάς-ρεκόρ του 2019 (16,1 δισ. Ευρώ). 

Αναλυτικότερα, αν και οι εξαγωγές μειώθηκαν στο εννεάμηνο 2023 κατά 6,2% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές), οι εισαγωγές υποχώρησαν ταχύτερα, κατά 10,8% σε τρέχουσες τιμές (-3,8% σε σταθερές τιμές). Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3%.

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Στο εφετινό εννεάμηνο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,2% σε σύγκριση με το εννεάμηνο 2022.

Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων υποχώρησε σε 2,0 δισ. Ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) περιορίστηκε σημαντικά στα 5,2 δισ. Ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023. Παράλληλα, στο ισοζύγιο χρηματο-οικονομικών συναλλαγών καταγράφηκε σημαντική αύξηση 3,9 δισ. Ευρώ των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων Ελλάδος έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 7,0 δισ. Ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 4,3 δισ. Ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε Ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση κατά 359,0 εκατ. Ευρώ των τοποθετήσεών τους σε Ελληνικές μετοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr