Υποχώρησαν από το υψηλό ρεκόρ που κατέγραφαν νωρίτερα οι τιμές του χρυσού και οδεύει να σπάσει το σερί των εννέα συνεχόμενων συνεδριάσεων

Υποχώρησαν από το υψηλό ρεκόρ που κατέγραφαν νωρίτερα οι τιμές του χρυσού και οδεύει να σπάσει το σερί των εννέα συνεχόμενων συνεδριάσεων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,15% στα 2.157,39 δολάρια η ουγγιά και βρέθηκε κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 2.194,99 δολαρίων που έφτασε την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης κατά 0,1,17% στα 2.162,90 δολάρια.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την πρόβλεψη. Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ σημείωσε άνοδο 3,2%, υψηλότερα από την εκτίμηση για 3,1%.

Η Fed είναι πιθανό να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια ισχυρή πλειοψηφία οικονομολόγων στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, καθώς περιμένει περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσει εάν ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%.

Τα χαμηλά επιτόκια ενισχύουν τις τιμές του χρυσού καθώς μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

«Η αγορά χρυσού φαίνεται να σερφάρει σε ένα μεγάλο κύμα ανοδικών εκτιμήσεων, το οποίο μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα βραχυπρόθεσμα. Τούτου λεχθέντος, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερα αρνητικά παρά ανοδικά», εξηγεί ο αναλυτής της Julius Baer, Carsten Menke.

Ο χρυσός χρυσός κινείται ψηλά με ισχυρό κερδοσκοπικό ενδιαφέρον αλλά και με σταθερή ζήτηση χρυσού από επενδυτές που αναζητούν ασφάλεια του χρυσού εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

«Η κινεζική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει χρυσό τους επόμενους μήνες, κάτι που θα πρέπει επομένως να παραμείνει υποστήριξη για την τιμή του χρυσού» εκτιμά η Commerzbank.

Οικονομικά στοιχεία ΗΠΑ

Οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, ένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός παραμένει μια επίμονη πρόκληση για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι υπολογίζουν σε μια σταθερή αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές φέτος.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, υψηλότερα από το 0,3% του προηγούμενου μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% τον περασμένο μήνα, ταχύτερα από τον ετήσιο ρυθμό του Ιανουαρίου (3,1%). Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, οι λεγόμενες “βασικές” τιμές αυξήθηκαν επίσης κατά 0,4% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, αντιστοιχώντας στην αύξηση του προηγούμενου μήνα και με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που συνάδει με τον στόχο της Fed για 2%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr