Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως η ανοιχτή επιστολή δέκα πρώην υπουργών Άμυνας της χώρας, με την οποία καλούσαν τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να μην εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη διαμάχη του για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Το κείμενο συνυπέγραφαν οι Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ, προερχόμενοι από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ και, ομολογουμένως, ήταν «κόλαφος» για τον Τραμπ.

Ο ρόλος του… Darth Vader

Ωστόσο, το παρασκήνιο πίσω από την συγκεκριμένη ανοιχτή επιστολή είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι η πρωτοβουλία για την συγγραφή και δημοσιοποίησή της ανήκει σε έναν άνθρωπο που θεωρείται από τα πιο «σκληρά καρύδια» της πολιτικής και ένα από τα παρατσούκλια του είναι… Darth Vader.

Ο λόγος για τον Ντικ Τσένι, τον «σκληρό» αντιπρόεδρο του Τζορτζ Γ. Μπους, ο οποίος θήτευσε στο Πεντάγωνο επί προεδρίας του πατρός Μπους και ο οποίος φαίνεται ότι πήρε την πρωτοβουλία να γραφτεί η συγκεκριμένη επιστολή, ώστε να σταλεί ένα σκληρό διακομματικό μήνυμα στον Τραμπ.

Η αποκάλυψη Πέρι

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας επί προεδρίας Κλίντον, Ουίλιαμ Πέρι, «η ιδέα της δήλωσης προήλθε από τον αντιπρόεδρο Τσένι. Καθένας από εμάς έδωσε όρκο στο Σύνταγμα να στηρίζει και να διαφυλάττει το Σύνταγμα και ο όρκος αυτός δεν αλλάζει ανάλογα με το κόμμα που ανήκει ο καθένας».

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο οι υπογράφοντες -μεταξύ των οποίων και δύο υπουργοί Άμυνας του Τραμπ, ο Μάτις και ο Έσπερ- υπογραμμίζουν ότι «τυχόν προσπάθεια να εμπλακούν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος».

Πηγή: economico.gr