Παρίσι κλαμπ

Οι Γάλλοι θα χορέψουν ξέφρενα στον ρυθμό του DJ Λοράν Γκαρνιέ για να βοηθήσουν την έρευνα για την Covid-19: δύο εβδομάδες πριν ξαναλειτουργήσουν τα κλαμπ στη χώρα, το μεγάλο πάρτι-«πείραμα» θα γίνει αυτό το Σάββατο στο Παρίσι για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορονοϊού σε συνθήκες συνωστισμού, μεταξύ εμβολιασμένων ανθρώπων που δεν θα φορούν μάσκα.

H “Επιστροφή στην Νύχτα”

Το πείραμα αυτό, η «Επιστροφή της νύχτας», έχει ως στόχο να μελετηθεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, σε εμβολιασμένους ανθρώπους, εξήγησε ο συντονιστής του σχεδίου, Δρ Ζερεμί Ζεγκάγκ. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου.

Κλαμπ, ντισκοτέκ και άλλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα επαναλειτουργήσουν στη Γαλλία στις 9 Ιουλίου, στο 75% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει ωστόσο να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ενώ συστήνεται και η χρήση μάσκας. Το πείραμα θα μπορούσε να δώσει κάποιες «επιστημονικές απαντήσεις» ώστε να προσαρμοστούν αναλόγως τα μέτρα μετά το καλοκαίρι, εξήγησε η Δρ Ζαν Γκουπίλ.

«Είμαστε τρεις νέοι λοιμωξιολόγοι και όταν ανακοινώθηκε το πλάνο άρσης της καραντίνας αντιληφθήκαμε ότι τα νυχτερινά κέντρα τα είχαμε λησμονήσει», λόγω της έλλειψης επιστημονικών δεδομένων, είπε ο Δρ Ζεγκάγκ.

Δύο παράλληλα πάρτι σε δύο κλαμπ του Παρισιού

Το πείραμα θα διεξαχθεί από τις 23.00 του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής σε δύο κλαμπ, το Cabaret Sauvage και το Machine du Moulin Rouge. Γνωστοί DJ θα συνεισφέρουν τη μουσική τους: ο βετεράνος Λοράν Γκαρνιέ και οι Ετιέν Ντε Κρεσί, Πέδρο Γουίντερ, Κίντι Σμάιλ, Κλοέ, Μπαμπουνού, Μαντ Ρέι, Ρόνι και Ραγκ.

Συνολικά, θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι το Σάββατο 4.400 εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 49 ετών. Όλοι τους θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και να μην πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, από αυτούς μόνοι οι 2.200 θα επιλεγούν, στην τύχη, για να μετάσχουν στη βραδιά. Τα αποτελέσματά τους θα συγκριθούν με εκείνα των υπολοίπων ώστε να διαπιστωθεί αν το γεγονός ότι πήγαν να γλεντήσουν σε ένα κλαμπ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Στα πάρτι θα μετάσχουν και οι θετικοί στον κορονοϊό

Οι εθελοντές θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό τεστ τρεις ημέρες πριν από τη συμμετοχή τους στη νυχτερινή διασκέδαση και ξανά, επτά ημέρες μετά. Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ, ακόμη δηλαδή και αν βγει θετικό παρά τον εμβολιασμό τους, δεν θα τους εμποδίσει να μπουν στο κλαμπ, δεδομένου ότι ο σκοπός είναι να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τη μετάδοση σε εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως είπε ο Δρ Ζεγκάγκ. Όλοι τους θα επιτρέπεται επίσης να πιουν όσο θέλουν στο μπαρ.

Μια συναυλία-πείραμα είχε διοργανωθεί στις 29 Μαΐου στο Μπερσί, αλλά με 5.000 θεατές που φορούσαν μάσκες, είχαν αρνητικό τεστ και δεν επιτρεπόταν να καταναλώσουν αλκοόλ. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου.

Στη Γαλλία, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (κλαμπ, ντισκοτέκ…) είναι ο μοναδικός τομέας που παραμένει κλειστός από την αρχή της πανδημίας, εδώ δηλαδή και 15 μήνες. Η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας τους προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους γιατρούς που επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορονοϊού είναι αυξημένος σε κλειστούς χώρους, ιδίως εάν ο εξαερισμός δεν επαρκεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr