Έως τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα της πύρινης επίθεσης ήταν ελεγχόμενη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, ειδικά σε μια περίοδο που οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και με διαρκώς μεταβαλλόμενη κατεύθυνση

Μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για την Πυροσβεστική ήταν και η Τετάρτη, καθώς για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με το χρόνο, αλλά και με τις τεράστιες φλόγες στα πύρινα μέτωπα που έκαψαν τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη, δεύτερη μέσα σε μια ημέρα, επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στα άλλα δήλωσε:

  • Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά στην Πεντέλη και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας. Ήταν μια πυρκαγιά που είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά, καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν.  Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής.

Όλα ξεκίνησαν από το Νταού Πεντέλης

Όλα ξεκίνησαν από το Νταού Πεντέλης, όπου ξέσπασε η φωτιά νωρίς το απόγευμα της Τρίτης με την πύρινη λαίλαπα να καταλήγει στην Παλλήνη και την Ανθούσα. Το μεσημέρι της Τετάρτης και ενώ οι πυροσβεστικές αρχές είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σήμανε νέος συναγερμός αυτή τη φορά για πυρκαγιά στα Μέγαρα.

Σα να μην έφτανε αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης ένα ακόμα μέτωπο προκάλεσε συναγερμό στις αρχές. Αυτή τη φορά ήταν στη Σαλαμίνα. Και στις δυο περιπτώσεις, σε Μέγαρα και Σαλαμίνα, ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Ευτυχώς, τόσο η πυρκαγιά στα Μέγαρα, όσο και αυτή στη Σαλαμίνα, τέθηκαν υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, λίγο προτού αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.

Αγωνία και τις μικροεστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε

Ωστόσο, κανένας εφησυχασμός δεν υπάρχει στις αρχές, αφού και αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί, για τρίτη μέρα, η μάχη των Πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην Πεντέλη, αλλά και στις άλλες περιοχές.

Η φωτιά μπορεί να μην έχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά είναι δεκάδες οι μικροεστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε στον ορεινό όγκο της Πεντέλης γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσής της.

«Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι την έχουμε θέσει υπό πλήρη έλεγχο» ανέφερε αξιωματούχος της Πυροσβεστικής επισημαίνοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη της φωτιάς.

Υπόνοιες για εμπρησμό σε Πεντέλη και Σαλαμίνα

Όσον αφορά στα αίτια των πυρκαγιών, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Πρώτος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης είπε πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, μιλώντας έξω από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, είπε πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της πυροσβεστικής τη δουλειά του».

Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός.

Μητσοτάκης: Ήταν μια πυρκαγιά που είχε πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη, δεύτερη μέσα σε μια ημέρα, επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στα άλλα δήλωσε:

-Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά στην Πεντέλη και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας. Ήταν μια πυρκαγιά που είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά, καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο  παρελθόν.  Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής.

-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως στατιστικά είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν.

-Σε ό,τι αφορά τα αίτια αυτή τη στιγμή δεν αποκλείουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα  όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του. Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού.

-Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανικός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές.

-Θέλω να επισημάνω ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές τις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της ελληνικής αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι  η ανθρώπινη ζωή.

-Υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό  το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν. Όλοι οι αρμόδιοι είναι  μία ομάδα.Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος  τόσο απαραίτητος είναι  σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

-Προφανώς η Ελλάδα  δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται  αυτή την την εποχή από πυρκαγιές.  Στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

-Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται όλο ένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε.

Πηγή: economico.gr