Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική Θράκη προχωρούν και ενδέχεται να οριστικοποιηθεί σε λίγους μήνες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε πώς ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφθηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τους χώρους όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Καταλήξαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο ότι πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», πρόσθεσε.

Το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο στο Άκουγιου, το οποίο θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αντιδραστήρων (SMR) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά τα έργα πρέπει να είναι δοκιμασμένα και ασφαλή – εμπορικά.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Άκκουγιου έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα.

Υπήρξε 47% τοπική συνεισφορά στο έργο το οποίο αποτιμάται σε περίπου 4,3 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πώς, πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 φοιτητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική και λαμβάνονται μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως νέα προγράμματα στα πανεπιστήμια και τα λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr