Πυρκαγιές: 350 ευρωπαίοι πυροσβέστες ενισχύουν τις ελληνικές δυνάμεις

350 πυροσβέστες από τη Γαλλία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ισραήλ, Κύπρο, τρία ελικόπτερα από την Ελβετία, δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία και 23 πυροσβεστικά οχήματα από τη Ρουμανία αποτελούν μέχρι στιγμής τη  βοήθεια ξένων χωρών προς την Ελλάδα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης απευθείας διαύλων επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες, για να αναβαθμιστεί το επίπεδο της συμμαχικής συνδρομής στις προσπάθειες των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό το μωσαϊκό προστίθενται, προϊόντος του χρόνου, νέες ψηφίδες, με διάθεση δυνάμεων μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού που είχαν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες που επίσης πλήττονται από πυρκαγιές.

80 πυροσβέστες από τη Γαλλία στις Αφίδνες

Ήδη στην εμπροσθοφυλακή της κατάσβεσης στις Αφίδνες, βρίσκονται 82 πυροσβέστες, από τη Γαλλία αλλά και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έκαναν ρίψεις νερού στο μέτωπο της Πάρνηθας. Από την Κύπρο το έργο των ελληνικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, συμπληρώνουν 40 πυροσβέστες, ενώ στην Κρήτη στη δυναμική των εναέριων μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προστέθηκαν και δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor.

Επιπλέον το πεζοπόρο τμήμα των 100 πυροσβεστών που έχει αποσταλεί ως βοήθεια από την Ουκρανία, θα ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης στην Εύβοια, ενώ 16 ισραηλινοί πυροσβέστες αναλαμβάνουν καθήκοντα στις εστίες της Αττικής. Η αποστολή βοήθειας από την Σουηδία προβλέπει δυο αεροσκάφη και η Ρουμανία έχει δώσει «φύλλο πορείας», σε 112 πυροσβέστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα με 23 οχήματα. Τρία ελικόπτερα Super Puma με ειδικό κάδο αναμένονται από την Ελβετία.

 Κομβικός ο ρόλος των εκκενώσεων

Κομβικό ρόλο στο επιχειρησιακό σχέδιο διαδραματίζει ο μηχανισμός των εκκενώσεων που έχει δυο πυλώνες: την έγκαιρη προειδοποίηση και την συντονισμένη υλοποίηση. Την Παρασκευή άδειασε προληπτικά το Γηροκομείο Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο.

Οι σαράντα δύο κατάκοιτοι από τους ενενήντα επτά συνολικά ωφελούμενους, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, ΕΛΠΙΣ και Αγ. Ελένη. Κατά πληροφορίες οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ξενοδοχεία και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ» που προβλέπει την προληπτική απομάκρυνση των φιλοξενούμενων σε δομές μεταναστών. Ήδη μετακινήθηκαν οι ωφελούμενοι από τη Μαλακάσα στη Ριτσώνα. Εν τω μεταξύ, χθες αποφασίστηκε και η εκκένωση του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα και η ασφαλής μεταφορά των ατόμων σε δομές της Αττικής, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Οι δομές φιλοξενίας

Ακόμη για οι δομές φιλοξενίας που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία ακραίου κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε μέγιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι δομές φιλοξενίας της Νοτίου Ελλάδας, αλλά και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συνέβαλαν στην ενίσχυση με επιπλέον ιατρικό προσωπικό της δομής της Ριτσώνας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών.

Ανοιχτές για τη στέγαση πυρόπληκτων θα είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα-Νέας Μάκρης που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 450 άτομα. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης. Οι πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr