Έναν ιδιαίτερα λεπτομερή αλλά και διαφωτιστικό του μεγέθους της καταστροφής χάρτη δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι φορείς της ΕΕ σχετικά με τις μεγάλες φωτιές της τελευταίας εβδομάδας στην Ελλάδα.

Τεράστια καταστροφή

Τεράστιες εκτάσεις δάσους καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες. Η Βόρεια Εύβοια είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο με τουλάχιστον 2.000 άτομα να έχουν φύγει από τα σπίτια τους και εκατοντάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

Τα τελευταία 24ωρα εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 ενεργές δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Έξι μέτωπα είναι πιο σοβαρά. Αυτά είναι, στη Ρόδο, στην Κω, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία (Πελοπόννησο), στην Ανατολική Μάνη (Πελοπόννησο) και στη Βαρυμπόμπη (στην περιοχή της Αττικής). Σε όλες αυτές τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εκκενώσεις.

H εικόνα στην Εύβοια

Όσον αφορά την Εύβοια, οι πυρκαγιές συνεχίζουν να επηρεάζουν τα περισσότερα μέρη του νησιού, ενώ πυροσβεστικά μέσα έχουν αναπτυχθεί μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 112 πυροσβεστών και 23 οχημάτων από τη Ρουμανία, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία μεταφέρθηκαν στην Εύβοια από άλλες περιοχές για να ενισχυθεί η αντιμετώπιση. Επίσης, από την Ουκρανία έχουν σταλεί 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου (EMSR527) και έχουν παρασχεθεί δύο δορυφορικοί χάρτες για την υποστήριξη της ανάλυσης των πληγέντων περιοχών στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών της ΕΕ για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει υψηλός έως ακραίος στα περισσότερα μέρη του νησιού.

Συνολικά, έχουν καεί στην Εύβοια 46,283 εκτάρια (περίπου 114.367 στρέμματα), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ. Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή του πρασίνου της περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr