Πώς η ΕΥΠ του Βελγίου αποκάλυψε το Qatargate

Καθώς οι διωκτικές αρχές του Βελγίου συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνες για το σκάνδαλο Qatargate, δημοσιεύματα εφημερίδων της χώρας αποκαλύπτουν την υπηρεσία-κλειδί που ξεσκέπασε τη δυσώδη αυτή υπόθεση.

Σύμφωνα, λοιπόν με ρεπορτάζ των Knack και Le Soir, αποκαλύπτεται ότι η έρευνα του σκανδάλου ξεκίνησε από την υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου, (την αντίστοιχη ΕΥΠ) και μάλιστα, από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ περιγράφουν και τι προηγήθηκε της αποτελεσματικής έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Ο ρόλος της VSSE (ΕΥΠ Βελγίου)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου (VSSE) δεν διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτικών κομμάτων ή παραγόντων, αλλά πραγματικές απειλές. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ονόματα των πολιτικών ή των κομμάτων ενδέχεται να συνεχίσουν να μπαίνουν στο στόχαστρο της υπηρεσίας πληροφοριών. Η σημαντικότερη αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Ήδη από το 2021 η Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα πληροφοριών για παρέμβαση ξένων χωρών, η οποία είναι και εκείνη που τελικά οδήγησε στη δικαστική έρευνα. Το πρωί της Τετάρτης, η φλαμανδική καθημερινή εφημερίδα De Standaard ανέφερε ότι «μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία συντάχθηκε πριν από λίγους μήνες», αποτελεί τη βάση της δικαστικής έρευνας. Η υπηρεσία, πάντως, απέφυγε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τον διεθνή Τύπο, συνήθης πρακτική για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις -όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι σκιώδεις επιχειρήσεις. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Στο στόχαστρο και το Μαρόκο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Knack και Le Soir, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω θέμα. Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η επιδρομή (το λεγόμενο BIM) στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ένα ακόμη άτομο, τον γ.γ. της ΜΚΟ No Peace Without Justice, Νικολό Ταλαμάνκα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν και καταχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα ποινικά αδικήματα. Ως αποτέλεσμα, τμήματα του φακέλου πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022.

Τότε ξεκίνησε και η νέα διαδικασία, με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να καλούνται πλέον να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, πράγμα που δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Σημαντικό, τέλος, είναι το γεγονός ότι, εκτός από το Κατάρ, στο στόχαστρο των ανακριτών βρίσκεται και το Μαρόκο, κάτι το οποίο είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκε ξανά την Τετάρτη από τις De Standaard και De Morgen.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr