Όπως είναι ήδη γνωστό, η Φλοράνς Παρλί, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, φθάνει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου σε συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να «κλειδώσει» τη συμφωνία των δύο χωρών για την αγορά από την Ελλάδα 18 γαλλικών μαχητικών 4,5ης γενιάς Rafale.

Η συμφωνία θεωρείται ότι θα δώσει στην Ελλάδα τεράστιο συγκριτικό αμυντικό πλεονέκτημα, καθώς τα Rafale θεωρούνται από τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά που υπάρχουν σήμερα, με τεράστιες δυνατότητες, καθώς για πολλούς αναλυτές είναι το κατεξοχήν αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων.

Η ινδική αγορά

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλές χώρες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για να αποκτήσουν τα γαλλικά μαχητικά και όσες το έχουν κάνει σχεδόν αυτόματα απέκτησαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους, αφού τα Rafale κάλυψαν πολλές επιχειρησιακές ανάγκες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η αγορά από την Ινδία 36 Rafale, εκ των οποίων έχει ήδη παραλάβει τα οκτώ και άλλα 13 θα φθάσουν στη χώρα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, στο πλαίσιο ενός μεγάλο προγράμματος του Νέου Δελχί για αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας εν μέσω εντάσεων με Κίνα και Πακιστάν.

Rafale India

Οι… πυρηνικές επιδιώξεις

Όπως σημειώνει αναλυτής στο EurAsian Times, πέραν των προφανών πλεονεκτημάτων των Rafale έναντι άλλων αντιστοίχων μαχητικών (έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν επιχειρήσεις αεροπορικής υπεροχής, άρνησης αεροπορικής κυριαρχίας, αναγνώρισης, υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων, επίθεσης βαθιά σε εχθρικό έδαφος, εναντίον μονάδων επιφανείας και πυρηνικής αποτροπής) η Ινδία έχει στο μυαλό της και κάτι άλλο.

Οι πυρηνικές δυνατότητες της Ινδίας δεν περιορίζονται μόνο σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε οπλικά συστήματα που θα εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη και έτσι τα Rafale έμοιαζαν ως η πιο κατάλληλη επιλογή, λόγω της δυνατότητας τους να φέρουν τέτοιου είδους πυραύλους.

Ιδανική λύση

Μάλιστα, ακριβώς επειδή η ίδια η Γαλλία χρησιμοποιεί τα Rafale για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων, δεν χρειάζονται καν ειδική προσαρμογή, την οποία θα χρειαζόταν -μαζί, φυσικά, με σχετικές ειδικές άδειες από πολλές χώρες- το Eurofighter Typhoon, το οποίο βρέθηκε μέσα στον κατάλογο των μαχητικών προς εξέταση από το Νέο Δελχί.

Jaguar

Σημειώνεται ότι η Ινδία ήδη διαθέτει μαχητικά κατάλληλα για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων (κάποια Mirage 2000H και μερικά Jaguar IS/IB), ωστόσο, αυτά έρχονται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και προφανώς χρειάζονται αντικατάσταση, οπότε τα Rafale κρίθηκαν ως η ιδανική λύση.

Πηγή: economico.gr