Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, σχετικά με τις σχέσεις του με τη Συρία και τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κι αυτό, διότι ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προσκάλεσε τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην προσεχή αραβική σύνοδο κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή προεδρία. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου ο Αραβικός Σύνδεσμος επανέφερε τη Συρία στους κόλπους του, απ΄όπου είχε αποκλειστεί το 2011 μετά τη λαϊκή εξέγερση που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Πρώτη μετά από 13 χρόνια

Ο αρχηγός του κράτους της Συρίας «έλαβε πρόσκληση από τον βασιλιά Σαλμάν» προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο που πραγματοποιείται φέτος στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η συριακή προεδρία. «Η διεξαγωγή της προσεχούς συνόδου κορυφής στη Σαουδική Αραβία θα ενισχύσει την κοινή αραβική δράση», έσπευσε να δηλώσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η πρόσκληση διαβιβάστηκε από τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία, Νάγεφ αλ-Σουντάιρι.

Ο επικεφαλής του συριακού κράτους είχε συμμετάσχει για τελευταία φορά το 2010 στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, που είχε διεξαχθεί στη Σύρτη στη Λιβύη, προτού εξοστρακιστεί από τους ομολόγους του. Η Σαουδική Αραβία και η Συρία ανακοίνωσαν ότι ξανανοίγουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες τους έπειτα από έντεκα χρόνια διακοπής των σχέσεων.

Παιχνίδια του Ριάντ

Η πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου προσέγγισε πρόσφατα τη Συρία καθώς και το Ιράν, σημαντικό υποστηρικτή του Άσαντ. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, επικεφαλής των χωρών του Κόλπου και με σημαντικό βάρος στην περιοχή, ελήφθη δύο ημέρες μετά την επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, που ανακοινώθηκε την Κυριακή στο Κάιρο.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βγήκε πρόσφατα από το καθεστώς παρία, επωφελούμενος κυρίως της αλληλεγγύης τον Φεβρουάριο μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, φαίνεται ότι και η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παίζει τα δικά της παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ρωσικός… δάκτυλος

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία πρότεινε να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και την Άγκυρα, οι οποίες έχουν διακοπεί μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου, το 2011, στη Συρία. Η πρόταση αυτή έγινε στη διάρκεια συνάντησης στη Ρωσία των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας, της πρώτης από το 2011, παρουσία του Ρώσου και του ιρανού ομολόγων τους.

«Ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν (…) ένα σχέδιο οδικού χάρτη για μια τουρκοσυριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο που παρουσιάζει η Ρωσία θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την Άγκυρα να «καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς» ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία».

Οι όροι Άσαντ

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό», διευκρίνισε ο Λαβρόφ. «Έχουμε όλοι συμφέρον να επαναληφθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τουρκικής και της συριακής διπλωματίας από το 2011. Η Άγκυρα εμφανίζει αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ως το προοίμιο μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας. Ωστόσο ο Άσαντ, η χώρα του οποίου βγαίνει σταδιακά από την περιφερειακή απομόνωσή της, έχει εξαρτήσει οποιαδήποτε συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr