Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται ότι έχει περιέλθει ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei μετά τις απαγορεύσεις του έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε αμερικανικές εταιρείες στο να πουλούν τεχνολογία τους στην κινεζική εταιρεία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Huawei, η οποία πρόσφατα πούλησε το brand της Honor σε άλλες επιχειρήσεις, φέρεται να συζητά με κινεζικό επενδυτικό κονσόρτσιουμ από την Σαγκάη, προκειμένου να πουλήσει και τις κορυφαίες σειρές κινητών τηλεφώνων της, την P και την Mate.

Διαψεύδει η εταιρεία

Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Huawei, καθώς εκτός του ότι τα κινητά τηλέφωνα που παράγει δεν μπορούν να διαθέτουν τις υπηρεσίες της Google, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους εκτός Κίνας να καταρρέουν, δεν έχει και τη δυνατότητα να αγοράσει τσιπάκια για τις συσκευές της.

Το Reuters ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Huawei και το κονσόρτσιουμ από τη Σαγκάη είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο σημειώνει ότι η εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας τες ως «αβάσιμες φήμες» και λέγοντας ότι δεν έχουν καμία βάση.

Η πώληση της Honor

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Huawei προσπαθεί να βρει τρόπο να κατασκευάζει η ίδια τα τσιπάκια Kirin που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνά της ή, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό, να βρει τρόπο να τα παράγει στην Κίνα, ώστε να μην εξαρτάται από άλλους κατασκευαστές, υποκείμενους στις απαγορεύσεις των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Huawei πούλησε την Honor σε επενδυτικό κονσόρτσιουμ της Σεντζέν για ποσό περίπου 15,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου το brand να απαλλαγεί από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον και να συνεχίσει να παράγει τα κινητά που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή σε νεώτερες ηλικίες.

Ελλείψεις στα κορυφαία μοντέλα

Επίσης, μεγάλα διεθνή ΜΜΕ περιέγραψαν τον αγώνα που η Huawei έδωσε ώστε να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα από τσιπάκια, ώστε να κατασκευάσει το τελευταίο κορυφαίο κινητό της, το Mate 40, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι σειρές κινητών P και Mate παρήγαγαν το 40% του συνολικού τζίρου της Huawei κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, ωστόσο, αναλυτές σημείωσαν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν ελλείψεις στα P40 και Mate 40, λόγω ελλείψεων σε μείζονα εξαρτήματα, όπως τα τσιπάκια.

Πηγή: economico.gr