Από αλλού το περίμενε η Δύση και από αλλού προέκυψαν εξελίξεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ουκρανική κρίση.

Δημοψήφισμα στη Νότια Οσετία

Ενώ, λοιπόν, οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν για ρωσική επέμβαση στην Τρανσδνειστερία, ημιαυτόνομο κομμάτι της Μολδαβίας, ο «πρόεδρος» της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό TASS.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. Από τότε η Μόσχα παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί. Σημειώνεται ότι, τόσο η Νότια Οσετία όσο και η Αμπχαζία δεν αναγνωρίζονται ως αυτόνομες χώρες από τον ΟΗΕ ή άλλα κράτη πλην της Ρωσίας, η οποία και επενέβη στρατιωτικά για την ενίσχυση των αποσχιστικών από τη Γεωργία δυνάμεων.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι»

Σύμφωνα με το TASS, ο πρόεδρος Ανατόλι Μπιμπίλοφ έκανε αυτήν την ανακοίνωση μέσω ενός διατάγματος. Η μικρή, ορεινή επαρχία, έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους και συνορεύει με τη Βόρεια Οσετία, η οποία αποτελεί τμήμα της Ρωσίας. «Επιστρέφουμε στο σπίτι» σχολίασε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram. «Ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι μαζί. Η Νότια Οσετία και η Ρωσία θα είναι μαζί. Είναι η αρχή μιας νέας, σπουδαίας ιστορίας», πρόσθεσε.

Ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο αξίωμα του «προέδρου» στις αρχές του μήνα και η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάδοχός του, ο Αλάν Γκαγκλόγιεφ, θα κατάφερνε να διασφαλίσει τη «συνέχεια» στις σχέσεις της περιοχής με τη Ρωσία. Η εκλογική επιτροπή έχει ορίσει την 24η Μαΐου ως την ημέρα παράδοσης της εξουσίας. Στις 30 Μαρτίου ο απερχόμενος πρόεδρος Μπιμπίλοφ είχε προαναγγείλει ότι η Νότια Οσετία σχεδίαζε στο εγγύς μέλλον να ενωθεί με τη Ρωσία. Η Γεωργία καταδίκασε τότε την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος, ως απαράδεκτη.

Περιπλοκή της κατάστασης

Όπως και στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών και τη χορήγηση υπηκοότητας στους κατοίκους τους για να διατηρήσει την ένοπλη παρουσία της σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τις οποίες θεωρεί τμήμα της σφαίρας επιρροής της. Στην Ουκρανία, η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες αφότου αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η κίνηση της «κυβέρνησης» της Νότιας Οσετίας περιπλέκει τα πράγματα, καθώς φαίνεται ότι ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις της Τρανσδνειστερίας από τη Μολδαβία, αλλά και του ρωσόφωνου κατά κύριο λόγο Ντονμπας από την Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει ακόμα αντιδράσει επίσημα στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αλλά προφανώς η κίνηση αυτή εντάσσεται ενδεχομένως σε ευρύτερο ρωσικό σχέδιο για ενίσχυση της παρουσίας της χώρας τόσο στον Καύκασο όσο και στα νοτιοδυτικά της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr