Ο κύβος ερρίφθη και ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε πριν από λίγο στην αναγνώρισε της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που «καλύπτει» η ονομασία Ντονμπάς, παρά τις προσπάθειες ευρωπαίων ηγετών να τον αποτρέψουν.

Έτοιμος για το κρίσιμο βήμα ο Πούτιν

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Reuters, o Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον ενημέρωσε ότι θα υπογράψει διάταγμα που θα αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Την ίδια ενημέρωση φέρεται να έκανε και στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, από την πλευρά του φέρεται να του είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εφαρμόση τη συμφωνία του Μινσκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα του θα αυξηθεί σημαντικά. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι διαβεβαιώσεις των χωρών της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ δεν αποτελούν παραχώρηση στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι ούτως ή άλλως έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κάλεσμα Σολτς για αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του, πάντα σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς φέρεται να κάλεσε τον Πούτιν να αποκλιμακώσει, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως είναι η Ρωσία εκείνη που στην παρούσα φάση έχει την ευθύνη της αποκλιμάκωσης, και να απέρριψε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια αναγνώριση θα αποτελούσε μονομερή παραβίαση όσων είχαν προωθηθεί τα περασμένα χρόνια στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ.

Μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου -ο οποίος, μάλιστα, είπε ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε μέσα από την ΕΣΣΔ- τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, καθώς εκτιμάται ότι η Μόσχα πλέον θα μπορεί να εξοπλίσει τους ρωσόφωνους των περιοχών αυτών, ενώ σε επόμενη φάση θα εντάξει στη Ρωσική Ομοσπονδία τα τμήματα αυτά της Ουκρανίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αποτροπή σύρραξης στην περιοχή καθώς θα ακυρωθούν επί του πρακτέου οι συμφωνίες του Μινσκ. Σημειώνεται ότι και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε συναγερμό και την Αθήνα, όπου την Τρίτη, στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr