Μείζονες γεωπολιτικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι συνέπειες των οποίων -αλλά και τα όσα βρίσκονται στο παρασκήνιο- ακόμα είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Πάντως, σε μια κίνηση με πολλές ερμηνείες, τα ΗΑΕ και το Κατάρ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από χρόνια έντασης μεταξύ των δύο πλούσιων χωρών του Κόλπου. Τα ΗΑΕ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, συμφιλιώθηκαν με το Κατάρ το 2021, έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια που είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, όμως οι γειτονικές χώρες δεν είχαν αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς τους.

Η ρήξη του 2017

Οι δύο χώρες αποκατέστησαν «τη διπλωματική τους εκπροσώπηση με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ντόχα και της πρεσβείας του Κατάρ στο Αμπού Ντάμπι, καθώς και του προξενείου του στο Ντουμπάι από σήμερα», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα επίσημα πρακτορεία ειδήσεών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ, και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους» για την εξέλιξη αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με το πρακτορείο WAM των Εμιράτων. Το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος διέκοψαν τους δεσμούς τους με το Κατάρ το 2017 κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, μια αναφορά στο πολιτικό ισλάμ, και ότι αναπτύσσει στενότερες σχέσεις με το Ιράν.

Σταδιακή συμφιλίωση

Η Ντόχα αρνείτο τις κατηγορίες αυτές, ενώ μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ των χωρών του Κόλπου, τον Ιανουάριο του 2021, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ήταν οι πρώτες χώρες που αναθέρμαναν τους δεσμούς τους με το Κατάρ, με την επανέναρξη της λειτουργίας των πρεσβειών τους. Το Μπαχρέιν και το Κατάρ ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων τον Απρίλιο, όμως ακόμη η Μανάμα δεν έχει επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στη Ντόχα.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται σε ένα πλαίσιο γενικότερης αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, κυρίως μετά τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Εξάλλου το Ριάντ αποκατέστησε τις σχέσεις του και με τη Συρία, σύμμαχο της Τεχεράνης, η οποία έγινε εκ νέου δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr