Τζόνσον παραίτηση

Την είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από την ηγεσία της Βρετανίας μετέδωσαν Mirror και BBC. Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Εντός της ημέρας η παραίτηση 

Διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραίτηση του κ. Τζόνσον θα γίνει εντός της ημέρας, και ο πρωθυπουργός έχει ήδη γράψει την επιστολή παραίτησής του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Αναγκαστικά παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του επόμενου, και φέρεται έτοιμος να παραμείνει στην οδό Ντάουνιγκ έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του, που μπορεί να είναι και έως τον Οκτώβριο.

Παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά είναι πιθανόν να επισπευσθούν ώστε να αποφευχθεί η παραμονή ενός ανεπιθύμητου για το κόμμα και την πλειονότητα των πολιτών πρωθυπουργού.

Αφόρητη η κατάσταση 

Νωρίτερα, με μια επιστολή-σοκ, ημερομηνίας 7ης Ιουλίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι λέει στον πρωθυπουργό ότι η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη και πρέπει να αφήσει την πρωθυπουργία.

Δύο μέρες μετά την προαγωγή του από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό των Οικονομικών, ο κ. Ζαχάουι έστειλε επιστολή στην οποία εκθέτει την κατάσταση στην κυβέρνηση και γράφει ως κατακλείδα ότι «η χώρα αξίζει κυβέρνηση που είναι όχι μόνο σταθερή αλλά και δρα με ακεραιότητα. Κε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε στην καρδιά σας ότι το σωστό είναι να φύγετε τώρα».

Prime Minister: this is not sustainable and it will only get worse: for you, for the Conservative Party and most importantly of all the country. You must do the right thing and go now.

— Nadhim Zahawi (@nadhimzahawi) July 7, 2022

Αντίστοιχες εκκλήσεις αποχώρησης φέρονται να έκαναν στον κ. Τζόνσον και άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως οι Πρίτι Πατέλ και Γκραντ Σαπς.

Ήδη ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που έχουν δηλώσει τη δική τους παραίτηση ανέρχεται σε 54.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές της επιτροπής 1922, που ορίζει τα διαδικαστικά για την εκλογή ηγετών του κόμματος, απειλεί με επείγουσα αλλαγή του καταστατικού και νέα ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά του κ. Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε το αυτονόητο, ότι σε περίπτωση ήττας του σε νέα ψηφοφορία, θα παραιτηθεί.

Πηγή: BBC, Talk TV, Times Radio

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr