Ανατροπή στην αγορά φυσικού αερίου την Παρασκευή, με τις τιμές στην Ευρώπη να εκτινάσσονται σε ύψη, καθώς οι traders επανεκτιμούν τους κινδύνους προσφοράς, εν μέσω ενδείξεων παγκόσμιου ανταγωνισμού για το καύσιμο και του κύματος καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Το συμβόλαιο αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 35%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής. Επίσης, καταγράφει την πρώτη πτωτική εβδομάδα από τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία TTF, διαμορφώθηκε κατά 19% υψηλότερα στα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 23%.

Εντονη αστάθεια στην αγορά

Όπως γράφει το Bloomberg,  άνοδος της Παρασκευής είναι το τελευταίο παράδειγμα της ακραίας αστάθειας που επικρατεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά, με το συμβόλαιο να βρίσκει κατώτατο όριο γύρω στα 23 ευρώ. Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν μειώσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι έμποροι αμφισβητούν την πιθανότητα σύσφιγξης των προμηθειών

Αρκετές διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, παρατάθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου — που βοήθησαν την ήπειρο να ανακάμψει από την κρίση — θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες μετά από μια περίοδο πτωτικής τάσης.

«Οι φυσικές ανησυχίες για το LNG έχουν προκαλέσει αρκετή άνοδο της τιμής», σχολίασε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και παγκόσμιου LNG στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects Ltd. «Αυτό δίνει επιπλέον ώθηση στο TTF», είπε, αναφερόμενος στο συμβόλαιο αναφοράς που διαπραγματεύεται στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr