Αναδρομική η ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μεγάλη αύξηση καταγράφει σημειώνεται στην τιμή του ρεύματος, η οποία αναμένεται να κινηθεί σήμερα στο επίπεδο των 450 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 449,14 ευρώ/MWh, έναντι 410,72 ευρώ την Πέμπτη και 416,62 ευρώ την Τετάρτη. Η διακύμανση «έδειξε» την υψηλότερη τιμή στα 569,40 ευρώ/MWh και τη χαμηλότερη στα 287 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τπληροφορίες και εκτιμήσεις της αγοράς, το κόστος του ρεύματος τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι πολύ ακριβότερο – πιθανόν να αυξηθεί έως και 40% –  που εφόσον συμβεί συνεπάγεται περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που προβλέφθηκαν τον Αύγουστο για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να διατηρηθεί στην περιοχή των 0,14-0,16 ευρώ.

Οι τιμές είναι σήμερα περίπου 11 φορές υψηλότερες

Η κατάσταση περιγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολη σε όλη την Ευρώπη, λόγω της νέας εκτόξευσης του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου επέκτειναν τα κέρδη τους σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς η κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό συνέχισε να πλήττει την περιοχή, εν μέσω ενδείξεων ότι τα καύσιμα γίνονται πολύ δαπανηρά για βιομηχανική χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές είναι σήμερα περίπου 11 φορές υψηλότερες από εκείνες που είναι συνήθως για αυτή την εποχή του έτους, με το κόστος να αυξάνεται ραγδαία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ευρώπη βυθίζεται σε μια ενεργειακή κρίση που πυροδοτείται από τις περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση εν μέσω ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά και από το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι που έχει αυξήσει την ανάγκη για ψύξη.

Όλες οι χώρες επεξεργάζονται σχέδια για εξοικονόμηση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, τοποθετώντας όσο το δυνατόν περισσότερο καύσιμο σε χώρους αποθήκευσης. Ωστόσο, εξακολουθούν να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο δραστικού περιορισμού του ρεύματος, χωρίς να αποκλείονται και οι διακοπές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr