Μητσοτάκη Τσίπρα

Η σημερινή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη Βουλή γίνεται σε μία από τις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων και υπ αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη σημασία πως θα εξελιχθεί.

Βεβαίως, η συζήτηση για την αστυνομική βία αποφασίστηκε λόγω της επίθεσης αστυνομικού σε πολίτη στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή, η οποία και προκάλεσε την ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό.

Πλέον, όμως, λόγω της απροκάλυπτης, βίαιης δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε άλλος αστυνομικός την Τρίτη, θα πάρει ευρύτερη μορφή, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο κύκλου βίας, ο οποίος, εν μέσω πανδημίας, λειτουργεί σαν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Καταιγισμός αλληλοδιασταυρούμενων πυρών

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία όχι απλώς δεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, με αποτέλεσμα, το εθνικό σύστημα υγείας, η κοινωνία αλλά και η οικονομία να έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους, μέχρι και χθες το βράδυ, καταγράφονταν καταιγισμός αλληλοδιασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το ποιος ευθύνεται για τον διχασμό που καλλιεργείται, τη βία και τις διαδηλώσεις.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη χθες  και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφύγει «μια στημένη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με βιαιότητες, όξυνση και θύματα την κοινωνία και τη δημοκρατική ομαλότητα».

«Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο» δήλωσε. «Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά, θα θρηνήσουμε θύματα» τόνισε.

Θα επιδιώξει τη συνεννόηση, εκτός εάν…

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ευρύτερα το θέμα της βίας στην κοινωνία ρίχνοντας φως και στις δύο εικόνες της Νέας Σμύρνης.

Θα θέσει, δε, προ των θεσμικών ευθυνών του τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον αρχηγό του όχι μόνο να καταδικάσει απερίφραστα τη βία, αλλά και να πάρει θέση για τις διαδηλώσεις εν μέσω της εξαιρετικά επιθετικής υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρωθυπουργός προέρχεται με πρόθεση να μην μετατρέψει σε προσωπική αντιπαράθεση την απάντηση του στην ερώτηση του κ. Τσίπρα.

Αντιλαμβανόμενος, μάλιστα, πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο παρεμβάσεων στη δομή και την εκπαίδευση της ΕΛΑΣ.

Ο Τσίπρας διχάζει

Αν, ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θελήσει να πολώσει το κλίμα, τότε, όπως λένε από το Μαξίμου, θα πάρει τις απαντήσεις του από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα του ασκήσει έντονη κριτική για το γεγονός αρθρώνει διχαστικό λόγο και επενδύει στον διχασμό σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την κοινωνία και τους πολίτες.

Μία πρόγευση έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, η οποία τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας, αν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να επενδύει στο διχασμό ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα του 2021, δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950» αφήνοντας έμμεσες αιχμές για κίνδυνο επιστροφής σε μια θλιβερή ιστορική περίοδο ανάπτυξης δυνάμεων παρακράτους, ενός κυβερνητικού …αντικομμουνισμού κλπ.

«Είναι σαφές ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει καθαρή θέση για το γεγονός ότι η νεολαία του κόμματός του συμμετέχει επισήμως στις διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα αλλά και κατά της αστυνομικής βίας δίπλα στο Ρουβίκωνα και τις άλλες συλλογικότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχοινιά και ο αρχηγός του σε τεντωμένο σχοινί 

H σημερινή μέρα, είναι σίγουρα διαφορετική απ  ό,τι αρχικώς την είχε σχεδιάσει ο κ. Τσίπρας όταν κατέθετε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για να στριμώξει την κυβέρνηση για την αστυνομική βία.

Η ωμή δολοφονική επίθεση χουλιγκάνων, όπως αποδείχθηκε εναντίον αστυνομικού της ΕΛΑΣ άλλαξε το πολιτικό κλίμα κυριολεκτικά από τη μία μέρα στην άλλη, στριμώχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο.

Και σήμερα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται απολογούμενος για τη νεολαία του κόμματός του που στηρίζει τα αιτήματα του Κουφοντίνα και τις καταλήψεις των Πανεπιστημίων και από την άλλη προσκαλεί σε  συμμετοχή σε πορείες την ώρα που η πανδημία χτυπά κόκκινο και η διασπορά γεμίζει τα νοσοκομεία, φέρνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κοινωνία.

Εστω και καθυστερημένα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει αντιληφθεί την παγίδα που έστησε και στην οποία κινδυνεύει να πέσει, ευθυγραμμιζόμενος μόνο με ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματός του. Και όπως λένε οι συνεργάτες του, θα έρθει στη βουλή με πρόθεση να συζητήσει σε ήπιους τόνους και θα πιέσει θεσμικά την κυβέρνηση.

Η θέση του, ωστόσο, είναι δύσκολη και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο…

Πηγή: economico.gr