«Ραβασάκια» σε χιλιάδες φορολογούμενους από την εφορία

Χιλιάδες φορολογούμενοι, που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις με την Eφορία και οι οποίες παραγράφονται στα τέλη του έτους, θα πάρουν το επόμενο διάστημα ειδοποίηση με τους φόρους και τα πρόστιμα που καταλογίζουν οι ελεγκτικές αρχές.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν κυρίως το 2015 και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός «τρέχει» να προλάβει ώστε να κοινοποιήσει τις σχετικές ειδοποιήσεις μέχρι τέλους Δεκεμβρίου, γιατί αν εκπνεύσει αυτή η προθεσμία οι υποθέσεις παραγράφονται.

Ο κίνδυνος παραγραφής επισπεύδει τις ποινές

Μέχρι πρόσφατα οι υποθέσεις ήταν «ενεργές» για την εφορία αν είχε εκδοθεί καταλογιστική πράξη άσχετα αν είχε κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέσα στην προθεσμία παραγραφής. Όμως μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ήλθε για να αλλάξει πρακτικές δεκαετιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη  εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή . Δηλαδή η πράξη προσδιορισμού του φόρου, πρέπει όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής (σ.σ. μέχρι τα τέλη του έτους) αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα να «τρέξουν» τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή τους που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Ποιες υποθέσεις μπαίνουν πρώτες στο “μικροσκόπιο”

Η ΑΑΔΕ έχει παράλληλα εντοπίσει ποιες υποθέσεις πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και με ταχύτατες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές συμπεριλαμβάνονται

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr