Ρέγκλιγκ χρέος

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων και ότι οι συζητήσεις για νέα κρίση χρέους είναι «εντελώς υπερβολικές».

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν περαιτέρω τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για το κόστος του χρέους της Ρώμης που ανέβηκε υψηλότερα ενόψει της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Οι αγορές περνούν δύσκολες μέρες 

Μιλώντας σε συνέδριο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι οι αγορές περνούν δύσκολες μέρες προσαρμογής μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και αργότερα μέσα στη χρονιά, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, «η συζήτηση για μια νέα κρίση χρέους είναι εντελώς υπερβολική», είπε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών είναι ιστορικά χαμηλό και τα χρέη έχουν μακρά λήξη.

Προσοχή μακροπρόθεσμα 

Τόνισε επίσης ότι οι Ασιάτες επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στις αγορές της ευρωζώνης τώρα που οι αποδόσεις ήταν και πάλι θετικές.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει, ωστόσο, να είναι προσεκτικές μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθούν ότι είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που χτυπήσει μια νέα κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr