Ρεκόρ μηδενικών, όπως και σχεδόν μηδενικών, τιμών καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους – ιδιαίτερα τον Μάρτιο – στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εξ αιτίας κυρίως του συνδυασμού της υψηλής διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που περιορίζουν την ζήτηση ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού οργανισμού διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-e, η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο 2024 είχε για 33 ώρες μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές (κάτω από 1 Ευρώ/MWh) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της επόμενης μέρας (DAM), εκ των οποίων οι 31 ώρες ήταν τον Μάρτιο. Την ίδια περίοδο του 2023 αυτό συνέβη για 10 ώρες, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυτό δεν συνέβη καθόλου.

Τις 33 αυτές ώρες μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών τιμών ηλεκτρισμού στο πρώτο τρίμηνο 2024, το μέσο μερίδιο των ΑΠΕ (Αιολικά και φωτοβολταϊκά) στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή του διασυνδεδεμένου δικτύου ήταν 82,2%, με καταγεγραμμένο εύρος διείσδυσης μεταξύ 77,9% και 87,5%. Αντίθετα, στις 101 ώρες του πρώτου τριμήνου του 2024 που η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της επόμενης μέρας ξεπέρασε τα 120 Ευρώ/MWh, το αθροιστικό μερίδιο των Αιολικών και των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων περιορίστηκε κατά μέσο όρο στο 23,1%.

Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε στα κοινωνικά δίκτυα ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, χαρακτηρίζοντας τον Μάρτιο ως “σημείο καμπής” για την Ελληνική αγορά ενέργειας. “Αν και η Ελληνική αγορά χονδρικής είχε ξαναδεί τέτοιες τιμές, η συχνότητά τους ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα επίπεδα. Οι τιμές αυτές αποτελούν ευπρόσδεκτη είδηση για τους καταναλωτές. Αλλά είναι επίσης προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της προσθήκης περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο”, όπως σχολίασε ο ίδιος.

“Είναι πλέον φανερό ότι η διείσδυση των ΑΠΕ δεν συμβάλλει μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για όλους. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων και υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για την αποφυγή απορρίψεων παραγωγής από ΑΠΕ και την περαιτέρω διείσδυση των φθηνότερων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής”, δήλωσε στο ΑΠΕ ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank.

Οι καταναλωτές ωφελούνται έμμεσα από τις χαμηλές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά καθώς οι τιμές λιανικής για μεγάλες κατηγορίες τιμολογίων προκύπτουν από τον μηνιαίο μέσο όρο των τιμών στο Χρηματιστήριο.

Ωστόσο υπάρχουν και δευτερογενείς επιπτώσεις, για τις μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν απ’ ευθείας στην αγορά (χωρίς σύμβαση που τους εξασφαλίζει πληρωμές για την ενέργεια που παράγουν, οι οποίες τις ώρες που οι τιμές είναι μηδενικές δεν έχουν έσοδα. Οι μονάδες αυτές είναι σήμερα ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, αλλά η γενική κατεύθυνση θεσμικά τείνει στην κατάργηση των επιδοτήσεων και των εγγυημένων τιμών.

Για ένα φωτοβολταϊκό για παράδειγμα – αν δεν έχει σύμβαση με εγγυημένες τιμές – αυτό σημαίνει, ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες όταν παρουσιάζει το μέγιστο της παραγωγής του, το έσοδο από την αγορά θα είναι μηδέν. Αν έχει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης (που πρωτοθεσπίστηκε το 2016) τότε δεν θα εισπράττει τίποτε, όποτε οι μηδενικές τιμές στο χρηματιστήριο ξεπερνούν τις 2 συνεχόμενες ώρες.

Ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στους παραγωγούς ΑΠΕ είναι οι περικοπές που υφίστανται στην παραγωγή – και κατ’ επέκταση στα έσοδα τους – όταν η ζήτηση δεν επαρκεί για την απορρόφηση του συνόλου της “πράσινης” ενέργειας. Για τη μείωση αυτών των περικοπών χρειάζεται πιο ισορροπημένη συμμετοχή όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (δηλαδή όχι σχεδόν μόνο φωτοβολταϊκά από εδώ και πέρα, αλλά και περισσότερα Αιολικά πάρκα).

Για τον ίδιο λόγο, παράλληλα με την πράσινη ενέργεια αναπτύσσονται και μονάδες αποθήκευσης οι οποίες θα απορροφούν την περίσσεια ενέργειας όταν υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής και οι τιμές είναι χαμηλές και θα την αποδίδουν στο δίκτυο όταν υπάρχει ζήτηση και μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr