Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Σε τηλεφωνική επικοινωνίαο που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοβάν Γκάλαντ επιβεβαιώθηκε ότι η στρατηγικής σημασίας αμυντική συνεργασία με το ισχυρό κράτος του Ισραήλ τοποθετείται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και προσωπικά του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας.

  • Η επικείμενη συνάντηση Δένδια-Γκάλαντ σηματοδοτεί τη διεύρυνση των επαφών στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και της στρατιωτικής παρουσίας τμημάτων στη μία ή την άλλη χώρα.

Τους επόμενους μήνες σχεδόν σύσσωμη η 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση στην έρημο του Νεγκέβ. Εκεί που διεξάγεται η ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση «Blue Frag». Και μάλιστα αυτή είναι η πρώτη επίσημη για τους αεροπόρους και μηχανικούς των Rafale που θα βγουν ύστερα από αρκετά χρόνια εκτός συνόρων.

Αμυντική ενίσχυση…

Η Αθήνα έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το Τελ Αβίβ και στον τομέα της αμυντικής ενίσχυσης διότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία συμβασιοποίησης για τους Spike NLos για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

Παράλληλα, οι διαβουλεύσεις για τις συλλογές Spike που αφορούν την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου, τα F-16, καθώς επίσης και οι πύραυλοι μακρού πλήγματος Rampage παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

Πολλά έχουν ειπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν για ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά ακόμη και για Ισραηλινά σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, πέραν βεβαίως από το anti-drone σύστημα που φέρεται να κατέχει η Ελλάδα και είναι Ισραηλινής κατασκευής.

Και φυσικά η συνεργασία Αθήνας- Τελ Αβίβ περνά από την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα από την πίστα της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος. Εκεί βρίσκονται τα μισθωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ, Μ-346. Το επόμενο διάστημα βάσει της συμβάσεως πρέπει να φτάσουν, με το νέο έτος, και άλλα jet εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι την προηγούμενη τετραετία είχαν προχωρήσει συζητήσεις που αφορούσαν στην αποστολή C-130 από την Ελλάδα ώστε τα μεταφορικά αεροσκάφη να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση.

Πρώτα η Κύπρος…

Ωστόσο το πρώτο ταξίδι του Νίκου Δένδια έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τις επόμενες ώρες ο νέος υπουργός μεταβαίνει στη Λευκωσία που θα τον υποδεχτεί ο Κύπριος ομόλογός του Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου, η αμυντική συμφωνία της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον που έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα, η συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ και βεβαίως η προσπάθεια που γίνεται από την Κυπριακή πλευρά για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι ορισμένα από αυτά που βρίσκονται στην ατζέντα του Νίκου Δένδια.

Ο Έλληνας υπουργός την προηγούμενη τετραετία είχε πρωτοστατήσει στις διαβουλεύσεις, στο πλευρό της Λευκωσίας, για το μεγάλο θέμα του Κυπριακού.

  • Με πληροφορίες από το Hellas Journal (Γιώργος Σιδέρης)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr