Εως 7 δισ. θα «σηκώσει» η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2024

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ομολόγων το 2024, με στόχο να αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ, ενώ θα επιτρέψει σε ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΕΘΟ που επικαλείται το Reuters, το ποσό των περίπου 7 δισ. ευρώ ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρώς, εφόσον μειωθεί ανάλογα το ανεξόφλητο χρέος των κρατικών ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί. Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 11,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως μπορεί να συρρικνωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής φέτος, η Ελλάδα έχει «σηκώσει» περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ το 2022 το ποσό έφτασε στα 8,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα εκτός από νέες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σκοπεύει επίσης να συνεχίσει τις επανεκδόσεις μέσω δημοπρασιών έως 500 εκατ. ευρώ εκάστη.

“Δεν σχεδιάζουμε να εκδώσουμε λαϊκό ομόλογο”

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΔΔΗΧ διενήργησε δημοπρασία ομολόγων ενός έτους με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,81%, σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από το επιτόκιο που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.

Πριν από μερικές ημέρες, το Βέλγιο απέσπασε ποσό-ρεκόρ 21,9 δισ. ευρώ από καταθέτες σε δημοπρασία «λαϊκού» ομολόγου, όπως ονομάζεται, το οποίο σχεδιάστηκε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να ανταγωνιστεί με τις τραπεζικές καταθέσεις. «Δεν σχεδιάζουμε να εκδώσουμε τέτοιου είδους ομόλογο», τόνισε στο Reuters πηγή του ΥΠΕΘΟ, επισημαίνοντας επίσης ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες των ομολόγων ενός έτους.

  • Με πληροφορίες από Reuters 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr