Αυστριακή κυβέρνηση

Οικονομική βοήθεια 2 δισ. ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση της Αυστρίας προς τη Βιέννη, ώστε να πληρώσει τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας Wien Energie, που ηλεκτροδοτεί την πρωτεύουσα καθώς η εταιρεία δήλωσε αδυναμία να καλύψει τα μελλοντικά της συμβόλαια.

Οι πολύ υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι πολύ υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αύξησαν το ποσό που πρέπει να έχουν οι εταιρείες στους λογαριασμούς τους για να διατηρήσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ισχύ.

Η Wien Energie, η οποία δεν παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, βασίζεται στην αγορά ενέργειας για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των δύο εκατομμυρίων πελατών της στη Βιέννη και την γύρω περιοχή.

Ο επικεφαλής οικονομικών του δήμου της Βιέννης, τόνισε ότι το ποσό δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα καθώς οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει σήμερα, μετά το άλμα στα 1.000 ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τη Δευτέρα.

Σήμερα, τα γερμανικά συμβόλαια χονδρικής για παράδοση το 2023 διαπραγματεύονταν περίπου στα 645 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ πάνω από τα επίπεδα των 100 και 150 ευρώ του Ιανουαρίου.

Η έλλειψη ρευστότητας

Η έλλειψη ρευστότητας που προέκυψε για την ηλεκτροδότηση της Βιέννης, έχει γίνει πεδίο πολιτικής μάχης με τους συντηρητικούς να κατηγορούν την Wien Energie, ότι εμπλέκεται σε κερδοσκοπία στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που εκλέγονται εδώ και δεκαετίες στην Βιέννη, η οποία έχει χαρακτηριστεί «Κόκκινη Βιέννη», διατηρούν ωστόσο σαφές προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις, ενώ η εθνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των συντηρητικών είναι όλο και πιο αντιδημοφιλή.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr