Πράσινο πιστοποιητικό

Η Ελλάδα σχεδιάζει να άρει την υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη πέντε χώρες, με την προϋπόθεση είτε να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού είτε να έχουν αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι τους, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Τον Μάρτιο, η χώρα μας είχε ήδη άρει την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους ταξιδιώτες από το Ισραήλ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή είχαν πραγματοποιήσει αρνητικό τεστ.

“Θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εξής, εν όψει του ανοίγματος της 14ης Μαΐου για τον τουρισμό“, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού στο Reuters.

Οι πολίτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κέρκυρας, καθώς και μέσω δύο χερσαίων συνοριακών διαβάσεων.

Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα εάν μπορούν να αποδείξουν τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή τη διενέργεια τεστ PCR λιγότερο από 72 ώρες πριν το ταξίδι τους.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα 7 ημερών. Για τους πολίτες της Βρετανίας και των Εμιράτων, μάλιστα, απαιτείται και δεύτερο υποχρεωτικό τεστ στο αεροδρόμιο.

Επίσημη συμφωνία στην Ε.Ε. για το Πράσινο Πιστοποιητικό

Παράλληλα, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές, το Reuters αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το καλοκαίρι, ενώ για τις λεπτομέρειες θα διαπραγματευτoύν με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ. Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο είδε το πρακτορείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση, ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτόν το μήνα, ενώ οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

Θα μπορούν να γίνονται δεκτά και εμβόλια Sputnik V

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, στην απόφαση των 27 αναφέρεται ότι οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.

Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχτούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Πηγή: economico.gr