Τουρκία S-400

Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο σε περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα όπου είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε δοκιμές των ρωσικών S-400.

Την είδηση για την εκτόξευση πυραύλου μεταδίδει το Reuters συνοδεύοντάς την και με ένα βίντεο. Το βίντεο που διαθέτει το πρακτορείο έχει ληφθεί από την παραθαλάσσια πόλη της Σινώπης, και δείχνει μια λεπτή στήλη καπνού να ανέρχεται ψηλά προς τον ουρανό.

Την ίδια ώρα ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – όχι όμως και τα μεγάλα δίκτυα – μεταδίδουν ότι πρόκειται για την επίσημη εκκίνηση των δοκιμών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διαμηνύει πως δεν πρόκειται ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί τις πυραυλικές δοκιμές.

TASS: Εκτοξεύτηκαν τρεις πύραυλοι

Λίγη ώρα αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή, μετέδωσε ότι η  Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις  πυραύλους.

“Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους” δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία.

Στις 14 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Ωκεανογραφίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε βολές κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στο διάστημα 16-17 Οκτωβρίου.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και η προειδοποίηση των ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει εδώ και δύο εβδομάδες δεσμεύσει περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα με NAVTEX και NOTAM, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα οι S-400 μετακινήθηκαν στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα, με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα να προβάλουν και σχετική εικόνα.

Η σημερινή εκτόξευση πυραύλου ήρθε ακριβώς την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εάν συνεχιστεί η παραβατική συμπεριφορά της.

Το ζήτημα των πυραύλων S-400 αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να μην προχωρήσει στην ενεργοποίησή τους.

Πηγή: economico.gr