Γερμανία κρατικοποίηση

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Γερμανία ενός σχεδίου δράσης σε περίπτωση που διακοπεί, οποιαδήποτε στιγμή, η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με το Reuters -που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες- να αναφέρει ότι περιλαμβάνει ακόμα και την κρατικοποίηση κρίσιμων εταιρειών στον ενεργειακό κλάδο.

Οι προετοιμασίες στο γερμανικό ΥΠΟΚ

Οι προετοιμασίες που διεξάγονται από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η κυβέρνηση θα υποστήριζε τη χορήγηση περαιτέρω δανείων και εγγυήσεων για να στηρίξει τις ενεργειακές εταιρείες, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές και θα μπορούσε να πάρει υπό την προστασία της εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια.

Εξετάζεται η εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών

Μάλιστα ένας αξιωματούχος είπε ότι η εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών ήταν μια επιλογή που εξετάζεται, αλλά θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά και να δικαιολογηθεί με βάση τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο ενέκρινε μια νομική αλλαγή που θα του επιτρέψει να πάρει τον έλεγχο των ενεργειακών εταιρειών ως έσχατη λύση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, το Βερολίνο συζητά πώς μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μέτρο στην πράξη, όπως αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK που λειτουργεί από τη ρωσική Rosneft ROSN.MM στο Schwedt κοντά στην Πολωνία, είπαν δύο από τους ανθρώπους.

Το τελικό πακέτο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης

Το τελικό πακέτο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ένας από τους αξιωματούχους προειδοποίησε ότι η ανάληψη μειοψηφικών μεριδίων σε εταιρείες και η παρέμβαση στο διυλιστήριο Schwedt παρέμειναν υπό συζήτηση, αλλά δεν είχαν αποφασιστεί.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο δέχεται πιέσεις να χαλαρώσει τις επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα που οι επικριτές λένε ότι βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr