Βρετανία αυξήσεις

Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, η ρυθμιστική αρχή Ofgem, ανεβάζοντας έναν μέσο ετήσιο οικιακό λογαριασμό στις 3.549 λίρες.

Μαζική επίδραση στα νοικοκυριά 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Jonathan Brearley, δήλωσε ότι η άνοδος θα έχει «μαζική επίδραση» στα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Βρετανία ενώ δεν απέκλεισε και νέα αύξηση των τιμών τον Ιανουάριο, αντανακλώντας τη σημαντική πίεση στις τιμές στις ενεργειακές αγορές.

«Το πακέτο κυβερνητικής στήριξης δίνει βοήθεια αυτή τη στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών που έρχονται τον Οκτώβριο και τον επόμενο χρόνο», είπε.

Η Ofgem ενώ σημείωσε ότι δεν προχωρά σε προβλέψεις για τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο ανώτατο όριο, επειδή η αγορά παρέμεινε πολύ ασταθής, τόνισε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να γίνουν «πολύ χειρότερες» μέχρι το 2023.

Εκτίναξη των τιμών 

Οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάχθηκαν φέτος αφού οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που ήδη αυξήθηκαν μετά την πανδημία, εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το ύψος ενός μέσου λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τα 24 εκατομμύρια νοικοκυριά έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήταν κατά μέσο όρο 1.277 λίρες.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr