Μπάιντεν Τουρκία

Δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αναλυτές και δημοσκόποι «μετρούν» ήδη νικητές και ηττημένους εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων. Και, σύμφωνα, με ανάλυση του Reuters ο μεγάλος ηττημένος παγκοσμίως σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν θα είναι η Τουρκία.

Στην ανάλυσή του, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εάν είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα κρατήσει πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά τόσο τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό όσο και την προσέγγιση της Αγκυρας με την Ρωσία.

Ο Μπάιντεν και οι κυρώσεις για τους S-400

Επενδυτές και αναλυτές σημειώνουν ότι η υποτιμημένη τουρκική λίρα είναι ήδη ιδιαίτερα ευάλωτη και θα πληγεί σκληρά εαν ο Τζο Μπάιντεν ως Πρόεδρος, επιβάλει τις κυρώσεις με τις οποίες απειλούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ την Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400.

Η δοκιμή των πυραύλων S-400 την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ενώ εξέχοντες γερουσιαστές ζήτησαν να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία.

Οι αμερικανικές απειλές όμως μοιάζουν μέχρι τώρα κενές, κυρίως επειδή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να δηλώνει ότι θα επιλύσει το ζήτημα με συνομιλίες.

Ωστόσο, η στενή σχέση που έχει αναπτύξει το Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα τον βοηθήσει εάν ο Τζο Μπάιντεν αναδειχθεί νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ήδη από τον Δεκέμβριο, ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση του «απολυταρχικού» Ερντογάν και εξέφρασε με σκληρό τρόπο την αντίθεσή του στη στενή συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία – γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Η χαριστική βολή για την τουρκική λίρα

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει κάνει ήδη βουτιά 24% φέτος και βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο που αποτελεί η νίκη του Μπάιντεν.

«Μία νίκη του Μπάιντεν σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων… Και, φυσικά, θα επιστρέψει η ανησυχία σε μία ήδη ασταθή οικονομική αγορά που έχει πληγεί από την πανδημία», δήλωσε ο Ρότζερ Κέλι, οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Πηγή: economico.gr