Ερντογάν Μέρκελ

Την ώρα που το Oruc Reis πλέει για τρίτη ημέρα, με απλωμένα καλώδια, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Βερολίνο λέει νέο «όχι» στις κυρώσεις κατά της Αγκυρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

 Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι στόχος της Γερμανίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση, και δηλώνει ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο.

“Δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση”

«Η Γερμανία είνα ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

Το νέο φρένο στις κυρώσεις έρχεται παρά τις έντονα επικριτικές δηλώσεις που έκανε για την στάση της Αγκυρας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας, μετά την επίσκεψή του στην Λευκωσία.

«Το μπρος – πίσω της Τουρκίας», είπε ο κ. Μάας, «μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης πρέπει να σταματήσει. Εναπόκειται στην Τουρκία να δημιουργήσει τις συνθήκες για τις συνομιλίες», είχε αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αποκαλώντας τη μονομερή κίνηση της Αγκυρας ως πλήγμα στην προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις».

Βερολίνο: Το πλαίσιο παραμένει το ίδιο έως τον Δεκέμβριο

Σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις.

«Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας.

Κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία».

Παρέπεμψε μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην ‘Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα. «Υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει.

Πηγή: economico.gr