Μακρόν αριστεράς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορεί να υπολογίζει στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων στον τελικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα πρέπει να εντείνει την εκστρατεία του, εάν θέλει να νικήσει τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει με επιτυχία αμβλύνει την εικόνα της ακροδεξιάς.

Παρόλο που ο Μακρόν εκτιμάται να κερδίζει ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο του 28%, βελτιώνοντας το αποτέλεσμά του το 2017, ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει στη νίκη: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα μικρό περιθώριο νίκης εναντίον της Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Σε προηγούμενες εκλογές σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, οι αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι έχουν ενωθεί ιστορικά για να εμποδίσουν την ακροδεξιά από την εξουσία, ένα φαινόμενο γνωστό ως «μέτωπο της δημοκρατίας».

Γκρίζο τοπίο 

Ενώ όλοι οι κύριοι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του συντηρητικού Les Republicains και του Σοσιαλιστικού κόμματος, υποστήριξαν τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο το βράδυ της Κυριακής, δεν είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι τους.

Επιπλέον, τα χαμηλά μονοψήφια εκλογικά ποσοστά τους ήταν τόσο θλιβερά που η υποστήριξή τους μπορεί να έχει μικρό βάρος.

“Μεταξύ των πολιτικών, το δημοκρατικό μέτωπο τίθεται σε δράση. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι”, δήλωσε ο Mathieu Gallard, επικεφαλής έρευνας στην δημοσκοπική εταιρεία Ipsos Γαλλίας.

Σαφής ένδειξη ότι το “ρεπουμπλικανικό μέτωπο” καταρρέει 

Μια δημοσκόπηση του Ifop που έγινε έξω από τα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών της Κυριακής προέβλεψε ότι ο Μακρόν θα κερδίσει το 51% της υποστήριξης των ψηφοφόρων σε δύο εβδομάδες, μια σαφής ένδειξη ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» καταρρέει.

Περιπλέκοντας το έργο του Μακρόν, η Λεπέν έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πιο επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας περισσότερο σε ζητήματα κόστους ζωής. Μια άλλη έρευνα του Ifop τον Μάρτιο έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους τη βρίσκουν πλέον «τρομακτική».

Στην ομιλία της την Κυριακή, ζωγράφισε τον εαυτό της ως μια ενοποιητική φιγούρα, που θα θεράπευε τα «κατάγματα» της Γαλλίας και θα σταματούσε το «χάος» που υποτίθεται ότι επέφερε ο Μακρόν.

Η μάχη για τις ψήφους της Αριστεράς

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένους τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Ο τρίτος υποψήφιος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν τη Λεπέν, αλλά δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα ψηφίσει το προβλεπόμενο 21% των ψηφοφόρων που υποστήριξαν την ακροαριστερή υποψηφιότητα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί μπορεί να αποφασίσουν να απόσχουν.

“Η πολιτική του Μακρόν… ενίσχυσε την ακροδεξιά”, δήλωσε στο Reuters η 27χρονη ψηφοφόρος Λεά Ντριέ στην προεκλογική έδρα του Μελανσόν. Ψήφισε υπέρ του Μακρόν το 2017 και είπε ότι θα απόσχει στον δεύτερο γύρο.

Άλλοι υποστηρικτές του Μελανσόν ήταν ακόμα αβέβαιοι. “Θα δω πώς θα πάνε οι επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι δημοσκοπήσεις λένε 49-51, εκείνη τη στιγμή θα ψηφίσω τον Μακρόν”, δήλωσε ο Γκιγιόμ Ραφί, 36 ετών, μουσικός παραγωγός από το Μονπελιέ.

Το επιτελείο Μακρόν 

Οι υποστηρικτές του Μακρόν και οι γνώστες της εκστρατείας λένε ότι ο νυν ηγέτης θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία από ό,τι πριν από τον πρώτο γύρο, εάν θέλει να αντιμετωπίσει τη Λεπέν, η οποία έχει εκμεταλλευτεί την οργή ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής και τη βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια προς την απόμακρη, ελίτ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μακρόν έχει αναγνωρίσει ότι μπήκε στην εκστρατεία πολύ αργά, καθώς επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να σηκώσει τα μανίκια του λίγο περισσότερο από ό,τι στον πρώτο», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Ζεράρ Αρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr