Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να ακυρώσει, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Η επίσημη δικαιολογία

Επισήμως, ο Πομπέο αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να διευκολύνει την «ομαλή μετάβαση» της εξουσίας, συνεργαζόμενος με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ακυρώνουμε όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Η «βόμβα» του Reuters

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μεταφέρει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, η οποία δείχνει πόσο επηρέασαν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, αλλά και πόσο «τοξικός» αποδεικνύεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και για στενούς συνεργάτες του όπως ο Πομπέο, ο οποίος, αν και καταδίκασε την εισβολή, αρνήθηκε να καταδικάσει και το ρόλο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ευγενικές ακυρώσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, λοιπόν, το ταξίδι Πομπέο αναβλήθηκε καθώς ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες αρνήθηκαν ευγενικά να συναντηθούν με τον απερχόμενο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αισθάνονταν αμήχανα έναντι του Πομπέο λόγω της στάσης του υπέρ του Τραμπ και, είτε ακύρωναν συναντήσεις είτε απέφευγαν να εμφανιστούν δημόσια μαζί του.

Σκληρές δηλώσεις Άσελμπορν

Στην απόφαση του Πομπέο ρόλο έπαιξαν και δηλώσεις του Άσελμπορν, ο οποίος είπε ότι ο Τραμπ είναι «ένας πυρομανής πολιτικός που πρέπει να προσαχθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου», προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δημοκρατία», γιατί «αγνόησε το ίδιο του το Σύνταγμα, τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και προφανώς τα αποτελέσματα των εκλογών». Το ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης Άσελμπορν-Πομπέο, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Τι δουλεία είχε ο Πομπέο στην Ευρώπη

Όσον αφορά στο σκέλος του ταξιδιού Πομπέο στις Βρυξέλλες, εκεί θα συναντούσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, ωστόσο, ουδείς κατάλαβε για ποιο λόγο ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ήθελε να ταξιδέψει στην Ευρώπη τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του. Πάντως, αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι ο Πομπέο ήθελε να θέσει τις βάσεις για την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πηγή: economico.gr