Reuters : Ποιές είναι οι συνέπειες (και οι εξελίξεις) πιθανής απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Σήμερα (Τρίτη) οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων ενέργειας από τη Ρωσία. Την είδηση μετέδωσε το Bloomberg και έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Ήδη η αύξηση του αργού πετρελαίου Brent βρίσκεται σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2008.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο μαζί, με περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd ) που αποτελεί το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Μια τέτοια απαγόρευση θεωρείται από τους αναλυτές “άνευ προηγουμένου”, δημιουργώντας ήδη υψηλά επίπεδα τιμών με κίνδυνο πληθωριστικού σοκ.

Ακολουθούν μερικές από τις πιθανές συνέπειες της απαγόρευσης, σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters (που είχαν δημοσιευθεί λίγο πριν τις πληροφορίες του Bloomberg):

1.Τιμές ρεκόρ στην ενέργεια

Οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιβάλει, για την ώρα, κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, αλλά ορισμένοι πελάτες ήδη αποφεύγουν το πετρέλαιο της για να αποφύγουν να εμπλακούν αργότερα σε νομικά προβλήματα.

Η JP Morgan προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει τα 185 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2022, εάν η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών διαρκέσει τόσο πολύ. Ωστόσο – μαζί με τους περισσότερους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters – η τράπεζα αναμένει μέση ετήσια τιμή κάτω από τα 100 δολάρια.

Η τελευταία φορά που οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ήταν το 2014 και τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν χθες (Δευτέρα) δεν ήταν πολύ μακριά από το ανώτατο όριο άνω των 147 δολαρίων τον Ιούλιο του 2008.

«Ένας παρατεταμένος πόλεμος που προκαλεί εκτεταμένες διαταραχές στις προμήθειες εμπορευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει το Brent να κινείται πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS.

2. Πληθωριστικό σόκ

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 7% και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τους επόμενους μήνες και να επηρεάσει βαθιά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Κατά κανόνα, κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% σε ευρώ αυξάνει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης κατά 0,1 έως 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε περίπου 80% σε ευρώ. Στις ΗΠΑ, κάθε 10$ ανά βαρέλι αύξηση των τιμών του πετρελαίου αυξάνει τον πληθωρισμό κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκτός από σημαντικότερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών και λιπασμάτων στον κόσμο και κορυφαίος παραγωγός παλλαδίου, νικελίου, άνθρακα και χάλυβα. Η προσπάθεια αποκλεισμού της οικονομίας της από το εμπορικό σύστημα θα πλήξει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και θα αυξήσει τις παγκόσμιεςς ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

3. Χτύπημα στην ανάπτυξη

Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα επιβραδύνει περαιτέρω την διαφαινόμενη παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία του κοροναϊού. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος σε ένα βασικό σενάριο και 1 ποσοστιαία μονάδα σε περίπτωση σοβαρού σοκ. Τους επόμενους μήνες, υπάρχει υψηλός κίνδυνος στασιμότητας ή μικρής έως ελάχιστης ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, περαιτέρω, η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή, ακόμη και αν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Στις ΗΠΑ, η Fed εκτιμά ότι κάθε άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι μειώνει την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, αν και οι ιδιωτικοί μετεωρολόγοι βλέπουν μια πιο σιωπηλή επίδραση. Στη Ρωσία, οι ζημιές είναι πιθανό να είναι μεγάλες και άμεσες. Η JPMorgan εκτιμά ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 12,5%.

Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο πληθωριστικός αντίκτυπος έχει ήδη αποδειχθεί πολύ μεγάλος και ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ είπε ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν αυτόν τον μήνα, δημιουργώντας πιέσεις στους δανειολήπτες.

Για την ΕΚΤ, ο επείγων χαρακτήρας δράσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι λιγότερο οξύς, καθώς η αγορά εργασίας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά και ο εγχώριος πληθωρισμός είναι σχετικά χαμηλός.

4. Η μακρινή “εικόνα”

Το ρωσο-δυτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να τονώσει τη σχέση της Μόσχας με το Πεκίνο, αλλά η ενεργειακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρής εμβέλειας. “Παρόλο που το “Pivot to the East” της Ρωσίας έχει επιταχύνει τη συνεργασία φυσικού αερίου με την Κίνα μέσω δημιουργίας υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου… όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο σε σύγκριση με τις ώριμες αγορές στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Kaho Yu, κύριος αναλυτής της Ασίας στην εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, καθώς οι χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια. «Θα πρέπει να λάβουμε τις επιδοτήσεις που αφιερώνουμε τώρα στο φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο και να τις βάλουμε στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ηλεκτρική κινητικότητα και την υποδομή φόρτισης EV, τις αντλίες θερμότητας, τις αναβαθμίσεις της απόδοσης των κτιρίων», δήλωσε ο Wolfgang Ketter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία. «Οτιδήποτε θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr