ΕΕ- Σύμφωνο Σταθερότητας
European Commission in Brussels

Ολο και πιο απίθανο φαίνεται να καταλήξουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς οι διαφορές τους σχετικά με τον ρυθμό που απαιτείται για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των διαφόρων κρατών-μελών είναι πολύ μεγάλες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Την Παρασκευή (8/12), οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν αλλαγές στους κανόνες, οι οποίοι στηρίζουν την αξία του ευρώ και παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο στόχος είναι να συμφωνηθεί μια κοινή θέση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024.

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατή μια κοινή θέση πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στις συνομιλίες και επικαλείται το διεθνές μέσο.

«Είμαστε πολύ μακριά σε πολλά θέματα και μερικά δεν έχουν καν συζητηθεί», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι απομένει λίγος χρόνος δεδομένης της ανάγκης προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας για την Ουκρανία και των συνομιλιών για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Μια συμφωνία την Παρασκευή είναι πολύ απίθανη», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Ωστόσο δήλωσαν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία, οι συζητήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής που βασίζονται σε μια νέα συμβιβαστική πρόταση της ισπανικής προεδρίας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σύγκλιση θέσεων.

Σημειώνεται πως οι κανόνες έχουν ανασταλεί από το 2020, αλλά πρόκειται να αποκατασταθούν από το 2024. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να τους ενημερώσουν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα, μεταπανδημική πραγματικότητα του υψηλότερου δημόσιου χρέους και την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Κανένα πρόβλημα για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καθυστέρηση μιας συμφωνίας για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2024, επειδή τα προσχέδια προϋπολογισμών για το επόμενο έτος έχουν καταρτιστεί με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις της Επιτροπής.

Ωστόσο, θα άφηνε λιγότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις σχετικά με την τελική μορφή των κανόνων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Υπάρχουν διαφορές και μερικές κόκκινες γραμμές, αλλά με καλή θέληση αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μερικές ώρες σοβαρών διαπραγματεύσεων», δήλωσε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι κανόνες, που ονομάζονται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60%, με πειθαρχικά μέτρα για όσα κράτη μέλη δεν μπορούν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους αρκετά γρήγορα. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια τώρα.

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μείωση του χρέους σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η Γερμανία επιμένει σε ελάχιστα ετήσια ποσά, που ονομάζονται σημεία αναφοράς, τα οποία θα είναι τα ίδια για όλους, ζητώντας ελάχιστη μείωση του χρέους κατά 1% ετησίως.

Το Βερολίνο θέλει επίσης οι νέοι κανόνες να αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ κάτω του 3%, δημιουργώντας ένα απόθεμα ασφαλείας για την κάλυψη απροσδόκητων γεγονότων. Αυτό θα περιόριζε περαιτέρω το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών για τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί της ΕΕ διαπραγματεύονται επίσης για την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το πώς να επιβάλουν αποτελεσματικά τους κανόνες, αλλά η κύρια σύγκρουση είναι για τους αριθμούς — πόσο γρήγορα δηλαδή πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος.

  • Mε πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr