Ο πόλεμος στην Ουκρανία βαθαίνει την κλιματική κρίση σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται ήδη σε υψηλό επίπεδο, αναφέρει έκθεση ειδικών που μέτρησαν τις εκπομπές άνθρακα και τη συμμετοχή τους στον συνολικό υπολογισμό των επιπτώσεων της σύγκρουσης.
Η έκθεση, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη αυτή την εβδομάδα, υπολογίζει ότι οι πρώτοι 12 μήνες του πολέμου θα προκαλέσουν καθαρή αύξηση 120 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου, που ισοδυναμεί με την ετήσια παραγωγή μια χώρας όπως το Βέλγιο.
Οι εκπομπές του πολέμου
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ολλανδό ειδικό Lennard de Klerk εξέτασε μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν στις εκπομπές, από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τα στρατιωτικά οχήματα, τις δασικές πυρκαγιές, τις αλλαγές στη χρήση ενέργειας στην Ευρώπη και τη μελλοντική ανακατασκευή κτιρίων και υποδομών στην Ουκρανία.
«Δεν περιμέναμε ότι οι εκπομπές του πολέμου θα ήταν τόσο σημαντικές και δεν είναι μόνο ο ίδιος ο πόλεμος που συμβάλλει στις εκπομπές, αλλά και η μελλοντική ανακατασκευή της κατεστραμμένης υποδομής», δήλωσε ο de Klerk.
Η “λογιστική του άνθρακα” θα είναι στο επίκεντρο στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι φέτος, καθώς οι χώρες αξιολογούν την πρόοδο σε σχέση με τους κλιματικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι το 2015 και ο de Klerk είπε ότι θα είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριληφθούν και οι στρατιωτικές εκπομπές. «Οι εκπομπές που προκύπτουν από πολεμικές συγκρούσεις και γενικά οι στρατιωτικές εκπομπές συχνά δεν υπολογίζονται», δήλωσε στο Reuters.
«Ο στόχος που πρέπει να έχουμε όλοι είναι να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, αλλά αν δεν γνωρίζετε ποιες είναι οι στρατιωτικές εκπομπές, είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσετε να εργάζεστε σε πολιτικές για τη μείωσή τους», είπε ο de Klerk. .
Η έκθεση – Κλιματική Ζημιά που Προκλήθηκε Από τον Πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα και την Πρωτοβουλία Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Υποστήριξης στην Ουκρανία.
Οι διαρροές αερίου και οι βόμβες
Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει υπόψιν του το Reuters, σχεδόν το ήμισυ της καθαρής αύξησης των εκπομπών από τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους συνδέεται με την αναμενόμενη ανακατασκευή κτιρίων, δρόμων και εργοστασίων που υπέστησαν ζημιές στις μάχες.
Περίπου το 19% των εκπομπών, εν τω μεταξύ, προέρχεται από στρατιωτικές δραστηριότητες όπως η καύση καυσίμων σε οχήματα, η κατασκευή και η εκτόξευση πυρομαχικών και η κατασκευή οχυρώσεων από σκυρόδεμα.
Ο συνολικός απολογισμός περιλαμβάνει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου εκτός της Ουκρανίας που συνδέονται με τη σύγκρουση, όπως διαρροές αερίου από τον υπονομευμένο αγωγό Nord Stream, αλλαγή δρομολογίου διεθνών πτήσεων, καθώς και μετακίνηση προσφύγων.
“Αν κοιτάξετε το περιβαλλοντικό κόστος από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αυτός ο πόλεμος είναι μια καταστροφή όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα”, δήλωσε ο Τζέιμς Αππαθουράι, αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας.
Οι εκπομπές από την παραγωγή
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι υπήρξε πτώση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα της Ουκρανίας λόγω της σύγκρουσης, αλλά αναφέρει ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες είχαν μετατοπιστεί κυρίως σε άλλες χώρες.
Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η πτώση των εκπομπών στην Ευρώπη από τις χαμηλότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου και η μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους έχουν σχεδόν όλες αντισταθμιστεί από την αύξηση της χρήσης πετρελαίου, άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η έκθεση ακολούθησε οδηγίες για την αναφορά στρατιωτικών εκπομπών που αναπτύχθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Conflict and Environment Observatory και βασίστηκε σε πηγές δεδομένων, όπως στοιχεία κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, τηλεπισκόπηση μέσω δορυφόρων και δημοσιεύσεις ανοιχτού κώδικα.
Δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί
Το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στο κλίμα.
«Δυστυχώς, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία δεν αντικατοπτρίστηκε και δεν θα αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις και τις ανασκοπήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκπονούνται ετησίως από τη Γραμματεία της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
Οι αναφορές των κυβερνήσεων για στρατιωτικές εκπομπές και εκπομπές συγκρούσεων στα Ηνωμένα Έθνη είναι εμφανώς δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν. Τα αδιαφανή στοιχεία για τις στρατιωτικές δραστηριότητες, οι εξαιρέσεις για τις εκπομπές που παράγονται από στρατεύματα ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό και οι προσαρτημένες περιοχές που μερικές φορές μετριούνται διπλά, έχουν αλλοιώσει την εικόνα.
Οι δραστηριότητες λ.χ. του αμερικανικού στρατού που σχετίζονται με την εμπλοκή του σε πολέμους στο εξωτερικό μεταξύ 2001-2018, μεταξύ άλλων στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, προκάλεσαν 440 εκατομμύρια τόνους εκπομπών, σύμφωνα με το τη μελέτη Costs of Warτου Πανεπιστημίου Μπράουν.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-91), περίπου 133 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών εκλύθηκαν όταν το Ιράκ πυρπόλησε εκατοντάδες πετρελαιοπηγές καθώς υποχωρούσε από το Κουβέιτ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ανάλυση Εφαρμοσμένων Συστημάτων.
Η Βρετανία, εν τω μεταξύ, χρηματοδοτεί μια μελέτη για τις εκπομπές που σχετίζονται με την ευρεία χρήση των κατασκευών από σκυρόδεμα στο Ιράκ.
- Με πληροφορίες από το Reuters (ρεπορτάζ Sarah McFarlane and Valerie Volcovici)


Πηγή: economico.gr