υπουργοί Ενέργειας

Το ερώτημα πώς, πότε και αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, θα κυριαρχήσει σε άλλη μία συνάντηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν ένα κοινό σχέδιο για να συγκρατήσουν τις υψηλές τιμές του αερίου – ένα συμβιβασμό που δεν κατέστη εφικτός εδώ και εβδομάδες.

Η ΕΕ των «27» σχεδιάζει την επόμενη κίνησή της για να προστατέψει τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε έναν χειμώνα με περιορισμένο ρωσικό φυσικό αέριο, οικονομική κρίση που αυξάνει το κόστος διαβίωσης και διαφαινόμενη απειλή ύφεσης.

Γρήγορη και εφαρμόσιμη λύση από όλους 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στην Πράγα για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σχετικά με το τι πρέπει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επόμενο έκτακτο ενεργειακό μέτρο του μπλοκ των «27».

Όμως…δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν τι θέλουν

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν κατά 90% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, παραμένουν αντίθετες.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να διευκρινίσουν τα επόμενα βήματα. Οι συζητήσεις «πήγαν προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ – αναφερόμενος στις πολυάριθμες επιλογές που διατίθενται, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμής για όλο το φυσικό αέριο – δηλαδή και για το φυσικό αέριο που έρχεται μέσω αγωγών στα σπίτια μας, αλλά και για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαμηλές προσδοκίες 

Άλλοι ήταν πιο αισιόδοξοι ότι θα προκύψει συναίνεση. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι χώρες κλίνουν προς το «Ιβηρικό μοντέλο» περιορισμού της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως μία «γρήγορη λύση».

ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ ΜΠΙΛΜΠΑΟ, ΙΣΠΑΝΙΑ - 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Άποψη του εργοστασίου επαναεριοποίησης Bizkaia Bay Gas (BBG), στις 10 Οκτωβρίου 2022 στη Vizcaya, Μπιλμπάο, Χώρα των Βάσκων, Ισπανία. Η BBG είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου, δεδομένης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης του λιμανιού του Μπιλμπάο, καθώς και της επιχειρησιακής ικανότητας και της ευελιξίας του, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ισπανικού συστήματος φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας την παροχή φυσικού αερίου σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, τόσο με αγωγό όσο και με δεξαμενόπλοιο. (Photo By H.Bilbao/Europa Press via Getty Images)

Το «Ιβηρικό μοντέλο» στο τραπέζι των «27»

Η Ισπανία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν αυτό το σχέδιο τον Ιούνιο και βοήθησε στην συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιδέα έχει κερδίσει υποστήριξη μεταξύ άλλων χωρών, αν και ορισμένοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς η χρήση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε – και – λόγω του μέτρου.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη επισπεύσει έκτακτες εισφορές επί της κερδοφορίας των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους έχουν επιβάλει υποχρεώσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ επιδιώκουν περιορισμούς της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr