Ζητούν από τον Τσίπρα να διαγράψει τον Πολάκη

Ο Νίκος Μπίστης στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο είχε κάνει το πιο προωθημένο έως τώρα βήμα, ζητώντας την επίσημη αποκήρυξη από τον ΣΥΡΙΖΑ της συμπεριφοράς Πολάκη.  Χθες όμως ο Νίκος Μουζέλης πήγε ακόμη πιο μακριά – με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ζήτησε ευθέως και ανοιχτά από τον Αλέξη Τσίπρα να απαλλάξει το κόμμα από στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης. Και, μάλιστα, τον προειδοποίησε ότι εάν δεν το πράξει, αυτουπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μουζέλης σε Τσίπρα: Να απαλλαγεί το κόμμα από στελέχη όπως ο Πολάκης

Στο άρθρο του, ο καθηγητής του LSE και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ότι στην διαδρομή του από το 2015 μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «δύο βασικά λάθη:  Τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και τη διατήρηση του παρωχημένου πολακισμού.

Αντί να σταματήσει τις εξαλλοσύνες του ευέξαπτου βουλευτή, τον διόρισε κεντρικό μέλος της προανακριτικής επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να κάνει ένα θαυμάσιο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι καιρός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική και να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από στελέχη όπως ο Πολάκης. Αν δεν το κάνει, το κόμμα θα συνεχίζει την αυτοϋπονόμευσή του», καταλήγει.

Και σε άλλο σημείο εξηγεί: «Η διογκούμενη ένταση κορυφώθηκε όταν με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου ο Παύλος Πολάκης, σε μια από τις συνηθισμένες αμετροεπείς αντιδράσεις του, κατηγόρησε τη ΝΔ ως παράταξη δωσίλογων.

“Θεωρεί τον στενό του φίλο χρήσιμο”

Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε άμεσα, δεν υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό Πολάκη λέγοντας ότι «οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η ΝΔ παράταξη δωσίλογων», εντούτοις προσπάθησε να απαλύνει την αντίδραση του συνεργάτη του υποστηρίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο πολιτικών διενέξεων. Ο Πολάκης ωστόσο αμετανόητος επέμεινε στην κριτική του δηλώνοντας «τελεία και παύλα».

Θα περίμενε κανείς πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα περιόριζε τον ευέξαπτο Κρητικό, οι παρεμβάσεις του οποίου υποσκάπτουν την αξιοπιστία του κόμματος. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά αντ’ αυτού τον έβαλε στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει τον ρόλο του Νίκου Παππά στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ. Αυτό μάλλον δείχνει πως θεωρεί τον στενό του φίλο χρήσιμο για μια πιο ριζοσπαστική/επιθετική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Νομίζω πως κάνει λάθος.

“Ο πολακισμός δεν πείθει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου”

Ο πολακισμός δεν πείθει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου αλλά ούτε και πολλά στελέχη του κόμματος. Δεν πείθει ούτε αυτούς που ήδη ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτούς που είναι αναποφάσιστοι».

Το άρθρο Μουζέλη δημιουργεί σοβαρό θέμα στην Κουμουνδούρου. Διότι αφενός αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί συνολικά μεταξύ των στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς και της «Γέφυρας» για το θέμα του «πολακισμού» και, αφετέρου, διότι πια ανοιχτά και δημόσια χρεώνει το μοντέλο Πολάκη στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Τις θέσεις Μουζέλη συμμερίζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σπύρος Δανέλλης και Σωτήρης Βαλντέν. Οι οποίοι, επίσης, τα τελευταία 24ωρα δεν κρύβουν την διαφωνία τους και με μια ακόμη κεντρική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα – εκείνη της στήριξης της στάσης Δένδια απέναντι στον Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Διαφοροποίηση για την στήριξη σε Δένδια

Για όσους, εντός ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από την εκσυγχρονιστική «σχολή Σημίτη» η στήριξη αυτή σηματοδοτεί και εγκατάλειψη της πολιτικής του ενεργητικού διαλόγους και της Χάγης απέναντι στην Τουρκία και υιοθέτηση της σκληρής πατριωτικής γραμμής Καραμανλή-Σαμαρά.

Στίγμα αυτής της θέσης έδωσε ο Νίκος Μπίστης, επίσης με άρθρο του, στο ieidiseis.gr γράφοντας για όσους τάσσονται υπέρ αυτής της γραμμής:

«Υπερθερμαίνουν έτσι ένα έτοιμο από καιρό ακροατήριο, αλλά δεν απαντούν στο ερώτημα αν υπάρχει άλλος δρόμος από την εμμονή στον διάλογο και την συνεννόηση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Και οι δύο πλευρές μέσα από τα δόντια τους ισχυρίζονται ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, όμως η εικόνα των δύο υπουργών να διαπληκτίζονται σαν σε τηλεοπτικό debate παρέπεμπε σε άλλες κατευθύνσεις. Και η δημόσια εκτός ορίων αντιπαράθεση, ανεξαρτήτως προθέσεων, τροφοδοτεί τον φανατισμό και αντικειμενικά πριμοδοτεί τους οπαδούς της σχολής της ακινησίας».

Πηγή: economico.gr