Εκνευρισμός και οργή φαίνεται ότι επικρατεί στη Ρωσία για την πορεία της «ειδικής επιχειρήσης» στην Ουκρανία, η οποία έκλεισε ήδη οκτώ μήνες. Μάλιστα, ο εκνευρισμός φαίνεται ότι έχει περάσει και στους στενούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου, ο οποίος για πρώτη φορά δέχεται δριμεία κριτική.

Φίλια πυρά

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ με ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις «ασθενείς απαντήσεις» του ρωσικού στρατού στους βομβαρδισμούς στο έδαφος της Ρωσίας και απαίτησε «να αφανισθούν από προσώπου γης» οι ουκρανικές πόλεις.

«Εμείς απαντούμε… αλλά έτσι αδύναμα απαντούμε κατά την άποψή μου. Εάν πέσει κάποιο βλήμα στην πλευρά μας, στην περιοχή μας, πρέπει να αφανισθούν από προσώπου γης οι πόλεις, για να φαίνεται ο μακρινός ορίζοντας, για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει ούτε καν να σκέφτονται να πυροβολούν εναντίον μας. Δεν χρειάζεται να κοιτάζουμε τι θα γίνει αύριο, εάν πάρουμε κάποιες αποφάσεις», δήλωσε ο Καντίροφ, ενώ κατά την άποψή του η Δύση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες να δώσει απαντήσεις, γι ‘αυτό δεν θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Παραλήρημα Καντίροφ

Ο Καντίροφ επίσης έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να λέγεται πόλεμος και όχι ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως απαιτεί η ρωσική ρυθμιστική εποπτική αρχή των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι εχθροπραξίες διεξάγονται ήδη στο «δικό μας έδαφος», μάλλον εννοώντας χτυπήματα στο Μπελγκορόντ και την Κριμαία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι του Καυκάσου πρέπει να σχηματίζουν ουρές στα στρατολογικά γραφεία επειδή όπως λέει «αυτό μας αφορά περισσότερο απ΄ όλους». Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «πόλεμος κατά του σατανισμού», και οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενωθούν με τους χριστιανούς για να αντισταθούν στους γάμους του ιδίου φύλου και στην εξαφάνιση των λέξεων «μητέρα» και «πατέρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας.

Τα δεύτερα φίλια πυρά κατά του Πούτιν προέρχονται από τον Γεβγένι Πριγκόζιν, επιχειρηματία και ιδρυτή της διαβόητης μισθοφορικής Ομάδας Βάγκνερ, ο οποίος πλέον έχει αρχίσει να δηλώνει δημόσια ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει αυτόν τον «αναθεματισμένο» πόλεμο για λογαριασμό του Ρώσου προέδρου, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες τακτικές και στέλνοντας στο μέτωπο φυλακισμένους εγκληματίες που θα δεχθούν να πολεμήσουν με την Ομάδα Βάγκνερ ως αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

Η «όπερα μπούφα» της επιστράτευσης

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πριγκόζιν ζήτησε ακρόαση από τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας κυριολεκτικά «έθαψε» την πολιτική και φυσική ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας την για λάθη και επιχειρησιακές αστοχίες στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από δυτικούς αξιωματούχους ως άλλο ένα δείγμα ότι ο Πούτιν έχει αρχίσει να χάνει την επιρροή του σε ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν οι πιο στενοί του συνεργάτες και σύμμαχοι.

Και μέσα σε όλα, η «όπερα μπούφα» στην οποία εξελίσσεται η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος πλήττει ακόμα περισσότερο το κύρος του στο εσωτερικό της χώρας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πούτιν σκέφτεται ακόμα και την αναστολή της μέχρι το νέο έτος, προκειμένου οι υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων να μπορέσουν να διαχειριστούν με στοιχειώδη οργάνωση το εγχείρημα, αλλά και να καλμάρει τις αντιδράσεις που η αρχική του απόφαση προκάλεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr