Πολωνία Ε.Ε.

Εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρώπη, με έναν εν εξελίξει πόλεμο στα σύνορά της, μια ενεργειακή κρίση που όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα δείξει ακόμη περισσότερο τα δόντια της και τον πληθωρισμό να δοκιμάζει πολίτες και κυβερνήσεις, η Πολωνία ανεβάζει επικίνδυνα στροφές στην κόντρα της με την ΕΕ.

Στον πυρήνα της σύγκρουσης που σιγοκαίει εδώ και καιρό η απαίτηση των Βρυξελλών να συμμορφωθεί τη Βαρσοβία σε θέματα Κράτος Δικαίου με βασικότερο θέμα τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση του εθνικολαϊκιστή, Ματέους Μοραβιέτσκι στην Δικαιοσύνη και οι Βρυξέλλες πιέζοντας για μεταρρύθμισες λένε πως θα την απελευθέρωση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία, ύψους 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας και μέλη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαοσύνη (Pis), επιτίθενται στην ΕΕ με πρωτοφανή σφοδρότητα και χαρακτηρισμούς και απειλεί με αντεπίθεση, όπως αναφέρει το Reuters.

«Δημοκρατία; Η ΕΕ είναι ουσιαστικά μια Ολιγαρχία»

Σε άρθρό του, στην γερμανική εφημερίδα Welt υπό τον τίτλο «Δημοκρατία; Η ΕΕ είναι ουσιαστικά μια Ολιγαρχία», ο Μοραβιέτσκι κατηγορεί την ΕΕ για ιμπεριαλιστική συμπεριφορά και υποστηρίζει πως οι δημοκρατικές διαδικασίας και η ισότητα μεταξύ των κρατών-μελών είναι μόνο στα χαρτιά καθώς επικρατεί καθεστώς ολιγαρχίας με δύο χώρες να ασκούν όλη την εξουσία.

«Η πολιτική πρακτική έχει δείξει ότι οι θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας μετρούν περισσότερο από όλες τις άλλες», αναφέρει στο άρθρο του ο πολωνός πρωθυπουργός ζητώντας μια προσέγγιση που βασίζεται περισσότερο στη συναίνεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr