Τα roadtrips στην Ευρώπη είναι μία συναρπαστική εμπειρία που ο καθένας  θα ήθελε να ζήσει. Απαιτούν, ωστόσο, άψογη οργάνωση και σωστό προγραμματισμό, ώστε να αποφύγεις τα δυσάρεστα απρόοπτα και να απολαύσεις στο έπακρο το ταξίδι σου. Είσαι σε διαδικασία οργάνωσης της απόλυτης εμπειρίας ταξιδιού; Δες τι πρέπει να προσέξεις και πώς θα κάνεις το ταξίδι σου, ασφαλές και ευχάριστο!

Απαραίτητα Έγγραφα

Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχεις μαζί σου για κάλυψη από ατυχήματα και πιθανούς ελέγχους σε roadtrip στις ευρωπαϊκές χώρες είναι τα εξής:

 1. Ευρωπαϊκό Δίπλωμα οδήγησης: Θα πρέπει να έχεις μαζί σου το δίπλωμα νέου τύπου σε μορφή κάρτας, αφού μόνο αυτό αναγνωρίζεται επίσημα στις χώρες της Ευρώπης.
 2. Πιστοποιητικό από έλεγχο για ΚΤΕΟ.
 3. Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να προσέξεις είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση που εμπλακείς σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Αναφορικά με τις χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις χώρες Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ελβετία, θα πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σε αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία γραμμένα σε λατινικούς χαρακτήρες. Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα με την ασφάλειά σου, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου την πράσινα κάρτα αυτοκινήτου η οποία αποτελεί πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης που το παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η συγκεκριμένη βεβαίωση, συνήθως δίνεται δωρεάν από την ασφαλιστική και αποτελεί εγγύηση της κάλυψης αστικής ευθύνης σε εκείνες τις χώρες που είναι μέρος του δικτύου της πράσινης κάρτας.

Προσοχή! Σε περίπτωση που το roadtrip σου γίνει σε κάποια από τις χώρες που ανήκουν στη Βαλκανική  χερσόνησο (Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Αλβανία), δεν ισχύει η διαδικασία του φιλικού διακανονισμού. Ο φιλικός διακανονισμός ισχύει για ατυχήματα που γίνονται στην Ελλάδα. Επομένως, η αποζημίωση διεκδικείται από την ασφαλιστική εταιρία της εκάστοτε χώρας όπου έλαβε χώρα το ατύχημα.

Οδική Βοήθεια για Εξωτερικό

Η κάλυψη οδικής βοήθειας, είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε περίπτωση που προκληθεί κάποια βλάβη ή ζημιά στο όχημά σου ή χρειαστεί αλλαγή στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Στα περισσότερα ασφαλιστικά πακέτα, αποτελεί προαιρετική κάλυψη, γι αυτό πριν ξεκινήσει το ταξίδι σου, έλεγξε ότι περιλαμβάνεται στην ασφάλειά σου. Κάποια ασφαλιστήρια ισχύουν μόνο στην Ελλάδα, ενώ κάποια που επεκτείνονται στην Ευρώπη εξαιρούν κάποιες χώρες. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεσαι από το ασφαλιστικό σου πακέτο, με μία γρήγορη έρευνα στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις πακέτα ασφάλισης που παρέχουν οδική βοήθεια σε όλες τις χώρες. Οι καλύψεις που σου προσφέρει η Οδική Βοήθεια για εξωτερικό είναι για:

 • Αποκατάσταση βλάβης του αυτοκινήτου και εξυπηρέτηση στο σημείο όπου έχει ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο λόγω της βλάβης
 • Μετακίνηση αυτοκινήτου σε κοντινό συνεργείο
 • Μεταφορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα
 • Κάλυψη εξόδων διαμονής
 • Κάλυψη εξόδων επιστροφής στον τόπο μόνιμης διαμονής
 • Παροχή βοήθειας σε περίπτωση έλλειψης βενζίνης
 • Φύλαξη του οχήματος σε περίπτωση μη λειτουργίας του συνεργείου

Έλεγχος αυτοκινήτου

Απαραίτητος είναι και ο ενδελεχής έλεγχος του αυτοκινήτου με το οποίο θα πας το roadtrip. Θα πρέπει να κάνεις έλεγχο σε όλα τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, πηγαίνοντας το αυτοκίνητό σου για σέρβις, σε κάποιο συνεργείο που εμπιστεύεσαι. Θα πρέπει ακόμη, να ελέγξεις τον κινητήρα, τα λάδια της μηχανής, τη στάθμη των υγρών των φρένων, τα φρένα, το ψυγείο, τους υαλοκαθαριστήρες και το σύστημα διεύθυνσης. Τέλος, καλό θα ήταν να φροντίσει για την αλλαγή φίλτρου λαδιού, φίλτρου βενζίνης και μπουζί.

Kit με όλα τα απαραίτητα

Ιδιαίτερα χρήσιμο θα σου φανεί ένα kit με τα απαραίτητα αντικείμενα. Αυτά είναι τα εξής:

 • Εκτυπωμένοι χάρτες της χώρας ή περιοχής που επισκέπτεσαι σε περίπτωση που το κινητό σου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή σου πάθει κάποια βλάβη ή μείνει χωρίς μπαταρία.
 • Κινητό φαρμακείο με επιδέσμους, βαμβάκι και αντιπυρετικά.
 • Κουτί πρώτων βοηθειών που πρέπει να περιέχει φακό, σφυρίχτρα, σημειωματάριο και στυλό, πετσέτες για πολλαπλές χρήσεις , ποτήρια μίας χρήσης και κουβέρτες σε περίπτωση υποθερμίας.

Το roadtrip σε ευρωπαϊκή χώρα αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία ζωής. Προκειμένου να την απολαύσεις χωρίς προβλήματα, πρέπει να προνοήσεις σχετικά με την ασφάλεια του οχήματός σου αλλά και την δική σου και να προετοιμαστείς κατάλληλα για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr