Ρόμπερτ Μενέντεζ:

“Η Τουρκία δεν θα τα πάρει τα F-16. Ήταν μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας. Η Τουρκία πρέπει πρώτα να γίνει ένας καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ”.

Όπως αναφέρει το hellas journal (Μιχάλης Ιγνατίου), Ο κ. Μενέντεζ απουσίαζε χθες από τη Γερουσία, όπως και πολλοί άλλοι νομοθέτες. Και επιχειρήθηκε η τραβεστί διαδικασία από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι τάχθηκαν με το μέρος της Τουρκίας.

Μετά την αναγγελία της είδησης πανηγύρισαν οι Τούρκοι όπως ήταν αναμενόμενο. Αλλά πανηγύρισαν και άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, διότι αυτό που τους ενδιαφέρει ένα το μικρό «κομματικό χωριό» στην Ελλάδα και όχι οι εθνικές υποθέσεις του Ελληνισμού.

Ο Μενέντεζ έχει θέσει όρους στην Τουρκία

Το πρώτο δεδομένο είναι η επαναλαμβανόμενη δήλωση του γερουσιαστή Μενέντεζ, -πριν μερικές μέρες τόνισε τα ίδια και στην εκδήλωση των ομογενών του Νιου Τζέρσεϊ για την ενίσχυση της εκστρατείας του. Είπε τα εξής για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει άλλα 80 που διατηρεί στο οπλοστάσιο της, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα στο έδαφος:

  • “Όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής αυτής (εννοεί της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας), που έχει λόγο στην πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα γίνει” (εννοεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία).

Για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αποφασίσουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και οι Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων. Οι επικεφαλής των Επιτροπών μπορούν να σταματήσουν την πώληση.

Ο κ. Μενέντεζ έχει θέσει όρους στην Τουρκία για να αποδεχθεί να προχωρήσει η πώληση. Η Άγκυρα ήδη τους απόρριψε.

Τι προηγήθηκε

Το Ελληνικό Λόμπι επιχείρησε να καλύψει τα νώτα του και μέσω του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (τον γνωστό ως NDAA), κατατέθηκαν τροπολογίες από βουλευτές και γερουσιαστές, που απαγόρευαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εκτός αν συμφωνούσε -μεταξύ άλλων- και να μην τα χρησιμοποιήσει για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν. Άλλοτε είχε επιτυχία, όπως με τις κυρώσεις για τους S-400 και την ακύρωση της αγοράς των F-35 και άλλοτε όχι, όπως τώρα. Παρά την απόρριψη της Γερουσίας -το θέμα πάντως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία- η αντίστοιχη τροπολογία της Βουλής, που κατέθεσε ο βουλευτής Κρις Πάππας, παραμένει «ζωντανή». Μπορεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, μπορεί και όχι. Αλλά έχει σημασία ότι ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όμως, το οπλοστάσιο της Ομογένειας παραμένει γεμάτο:

  • Ο κ. Μενέντεζ είναι άνθρωπος των λόγων. Ότι έχει υποσχεθεί το έχει υλοποιήσει. Το θέμα της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι προτεραιότητά του.
  • Πιστεύει ακράδαντα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη Δύση προ πολλού.
  • Πιστεύει ότι είναι ένας κακός σύμμαχος που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Και πιστεύει ακόμα ότι είναι αδιανόητο να απειλεί μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, και να διατηρεί κατοχικό στρατό στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το «ματς» είναι πλέον μεταξύ του φιλέλληνα γερουσιαστή και του Ταγίπ Ερντογάν. Αν θέλετε, η «κόντρα» είναι πλέον προσωπική. Ο κ. Μενέντεζ πιστεύει ότι προς όφελος των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, πρέπει να ηττηθεί ο αυταρχικός Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr