Ρογμή στην Ουκρανία: Στα άκρα οι σχέσεις Ζελένσκι με τον αρχηγό του στρατού Ζαλούζνι. Οι αποκαλύψεις και οι ... δημοσκοπήσεις!

Σε καταστροφικά όρια βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Ουκρανού Προέδρου Zelensky με τον Αρχηγό του Ουκρανικού Στρατού Valeriy Zaluzhny αφού όπως αποκαλύπτεται έχουν διακόψει την μεταξύ τους επικοινωνία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος που βλέπει τον αρχηγό στρατού ως βασικό του αντίπαλο για την Προεδρική θέση, τον παρακάμπτει, χωρίς να έχει καμία στρατιωτική γνώση παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις και προσπαθεί απεγνωσμένα να φέρει αποτέλεσμα κάτι το οποίο προκαλεί την άμεση αντίδραση του αρχηγού του στρατου.

Η ήττα όμως είναι γεγονός, ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε και όπως αποκάλυψε και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πέρασε σε άμυνα και προετοιμάζει σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα αμυντικών οχυρώσεων.

Οι αποκαλύψεις της Ukrainian Pravda

Ο Volodimir Zelensky επικοινωνεί με ορισμένους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, παρακάμπτοντας τον Ανώτατο Διοικητή Valeriy Zaluzhny, εμποδίζοντάς τον να ηγηθεί των στρατευμάτων, γράφει η Ukrainian Pravda επικαλούμενη πηγές.

«Βλέπετε, μερικές φορές υπάρχει η εντύπωση ότι ο Zelensky έχει δύο τύπους Ενόπλων Δυνάμεων: τις «καλές», τις οποίες διοικεί ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων Alexander Syrsky και άλλα φαβορί, και οι «κακές που διοικεί ο αρχιστράτηγος και, το πιο σημαντικό, παρεμβαίνει στη διοίκηση ολόκληρου του στρατού», αναφέρει η Ukrainian Pravda.

Ο Zelensky δημιούργησε παράλληλες διαδρομές επικοινωνίας με τους διοικητές διαφόρων κλάδων του στρατού, ενώ αγνοούσε τον Valeriy Zaluzhny.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Zelensky επικοινωνεί με αυτόν τον τρόπο με τον Syrsky και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Nikolai Oleshchuk.

Αυτό αποσταθεροποιεί το έργο του Zaluzhny, ο οποίος πλέον μαθαίνει οτιδήποτε από τους υφισταμένους του μόνο στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Αρχηγείου.

Ωστόσο, δεν είναι γεγονός ότι λαμβάνει καμία απολύτως πληροφορία, σημείωσε η πηγή.

Επιπλέον, η εκκαθάριση μεταξύ των στρατιωτικών επιτρόπων είχε περίπλοκες συνέπειες από στρατιωτική άποψη.

Την ίδια στιγμή, η ένταση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny αυξήθηκε περισσότερο μετά την έναρξη της αντεπίθεσης των ουκρανικών στρατευμάτων στο νότο.

Όπως αναφέρει η Ukrainian Pravda, το γραφείο του προέδρου παραγγέλνει τακτικά κοινωνιολογικές μελέτες για τις αντιδράσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, η δημοσκοπική αξιολόγηση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας όλο και αυξάνεται…

Kινδυνεύει ο Ζελένσκι από τον Ζαλούζνι;

«Τις προάλλες, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Zelensky στον πρώτο γύρο λαμβάνει περίπου το 47% των ψήφων μεταξύ εκείνων που έχουν αποφασίσει.

Το κύριο πράγμα εδώ δεν είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος εισέρχεται στον δεύτερο γύρο με τον στρατηγό Zaluzhny από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει.

Η Strana.ua ανέφερε, επικαλούμενη έρευνα της κοινωνιολογικής ομάδας Rating, ότι οι Ουκρανοί άρχισαν να εμπιστεύονται τον Zaluzhny περισσότερο από τον Zelensky.

Όπως διευκρινίστηκε, ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υποστηρίχθηκε από το 82% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος από το 72%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η βαθμολογία του Zelensky άρχισε να υποχωρεί από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Πρόσφατα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Zelensky και Zaluzhny.

Πραγματικά σόκαρε η συνέντευξη του αρχιστράτηγου Zaluzhny στο περιοδικό The Economist, όπου δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από τον αρχηγό του κράτους τον Zelensky, ο οποίος έσπευσε να τη διαψεύσει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην βρετανική The Sun ο Zelensky, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τις προσπάθειες του στρατού να εμπλακεί στην πολιτική.

Τα μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια άμεση επίθεση στο Zaluzhny και μια de facto αναγνώριση της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Το δημοσίευμα της «Strana.ua», επικαλούμενο πηγή σε ουκρανικούς πολιτικούς κύκλους, υποστήριξε επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος θέλει να διεξαγάγει εκλογές στη χώρα, αλλά αυτές δεν θα ανακοινωθούν έως ότου ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα συμμετάσχει…

Πιέζουν τον Zαλούζνι να παραιτηθεί από αρχηγός του στρατού

Οι εκκλήσεις για παραίτηση του Zaluzhny γίνονται όλο και πιο έντονες.

Έτσι, η βουλευτής του Verkhovna Rada του κόμματος Υπηρέτης του Λαού Maryana Bezuglaya κατηγόρησε τον αρχηγό Zaluzhny για την απουσία σχεδίου στρατιωτικής δράσης για το 2024.

Σύμφωνα με την Maryana Bezuglaya, οι στρατιωτικοί δεν κάνουν τίποτα στην πραγματικότητα – απαιτούν απλώς 20.000 νεοσύλλεκτους το μήνα.

Η Bezuglaya ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένη που ο Zaluzhny βρήκε χρόνο να χαλαρώσει με τη γυναίκα και τους φίλους του.

Ο επικεφαλής της παράταξης της Κυβέρνησης, David Arakhamia, την υποστήριξε: οι βουλευτές περίμεναν εδώ και καιρό ένα σχέδιο από το Zaluzhny για το επόμενο έτος, αλλά δεν έχουν δει τίποτα.

Και αυτό είναι άμεση ευθύνη των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Zelensky απαγόρευσε σε αρχηγούς στρατιωτικών διοικήσεων να επικοινωνούν με τον Zaluzhny.

Ο υπουργός Άμυνας Rustem Umerov προειδοποίησε: έρχονται αλλαγές προσωπικού στον στρατό.

Προς το παρόν μιλάμε για τους διοικητές των Μικτών Δυνάμεων και της Επιχειρησιακής-Στρατηγικής Ομάδας Δυνάμεων Tavria, Sergei Naev και Alexander Tarnavsky.

Ωστόσο, διευκρίνισε ο Rustem Umerov, οι αρχές εργάζονται για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα για την παράδοση της Χερσώνας στα ρωσικά στρατεύματα το 2022.

Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Zaluzhny εξακολουθεί να είναι μάρτυρας για αυτήν την υπόθεση, αλλά μπορεί να μετατραπεί και ύποπτος.

Σε απάντηση, οι υποστηρικτές του Zaluzhny απειλούν με πραξικόπημα.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που αναφέρονται στο The Economist, η αποδοχή του Zelensky έπεσε στο 37% και του Zaluzhny εκτοξεύθηκε στο 70%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr