Η ισχύς του δολαρίου δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, υποστηρίζουν στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν στο χθεσινό poll του Reuters για την αγορά ξένου συναλλάγματος, παρότι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρονική διάρκεια που η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος θα φθάσει στο τέλος της.

Το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό δύο δεκαετιών που είχε φθάσει στα μέσα Ιουλίου για να ανακτήσει όμως και πάλι το χαμένο έδαφος, όταν τρεις αξιωματούχοι της Fed κατέστησαν σαφές ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι απόλυτα «ενωμένη» όσον αφορά στις θέσεις της για τις επιτοκιακές αυξήσεις και δεσμευμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

Είναι πολύ δύσκολο για το δολάριο να υποχωρήσει

Με τη Fed να αναμένεται ότι θα συνεχίσει να προηγείται στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έναντι της ΕΚΤ και με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται σημαντικά, είναι πολύ δύσκολο για το δολάριο να υποχωρήσει σημαντικά ή τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, να ανακτήσουν σημαντικό έδαφος.

Στο poll του Reuters που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Αυγούστου, περισσότεροι από το 70% των στρατηγικών αναλυτών, ήτοι 40 στους 56, θεωρούν ότι η άνοδος του δολαρίου δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Στο ερώτημα πότε θα συμβεί αυτό, 14 αναμένουν εντός του επόμενου τριμήνου, 19 το βλέπουν σε έξι μήνες και μόνο 16 είπαν ότι έχει κορυφωθεί.


«Για να αποδυναμωθεί το δολάριο, η Fed θα πρέπει να γίνει πολύ πιο ανήσυχη για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό, κάτι που δεν πρόκεται να συμβεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο Michalis Rousakis, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Securities. 

Το δολάριο έχει ενισχυθεί περίπου 11% από τις αρχές του 2022

Το δολάριο, το οποίο έχει ενισχυθεί περίπου 11% από τις αρχές του 2022 έως σήμερα, επρόκειτο να χάσει μέρος των κερδών του τους επόμενους 12 μήνες. Όμως, ελάχιστα από τα υπόλοιπα νομίσματα αναμένεται να ανακτήσουν το χαμένο φετινό έδαφος την ίδια περίοδο. «Στον πολύ μακρινό ορίζοντα, δηλ. σε τρία ή τέσσερα έτη από σήμερα, το δολάριο θα είναι πιθανόν πιο εξασθενημένο. Όμως, για τους επόμενους 12 μήνες, οι κινήσεις του θα είναι πολύ περιορισμένες», αναφέρει ο Brian Rose, κορυφαίος οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.

Το ευρώ θα παραμείνει εξασθενημένο

Το ευρώ, το οποίο άγγιξε το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου τον Ιούλιο, δοκιμάζοντας χαμηλό 20 ετών και έχοντας χάσει περισσότερο από 10% της αξίας του το 2022, προβλέπεται να ενισχυθεί 6% έως τον επόμενο Ιούλιο. Οι περισσότεροι αναλυτές το βλέπουν να κυμαίνεται στο 1,02 έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα τριμήνου, στο 1,05 σε ορίζοντα εξαμήνου και στο 1,08 σε ορίζοντα έτους.

Παρά την ανάκαμψη, πρόκειται για τις χαμηλότερες προβλέψεις που κάνει το Reuters για το ευρώ από το 2017, γεγονός που υποδηλώνει την επιδείνωση των προοπτικών για το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα.

Παρότι ελάχιστοι αναλυτές περιμένουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας ή χαμηλότερα έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα έτους, περίπου το ένα-τρίτο προβλέπουν ότι θα επισκεφθεί ξανά τα επίπεδα αυτά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Όσο για το γιέν, παρά το πρόσφατο ράλι του, εξακολουθεί να καταγράφει για φέτος απώλειες 14%, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους στην αγορά ξένου συναλλάγματος μεταξύ των κορυφαίων νομισμάτων.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή: economico.gr